in

ChristenUnie dient nieuwe wetsvoorstel in : De regering moet barmhartigheid tonen

De ChristenUnie heeft vrijdag een wetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan de wettelijke verplichting voor gemeenten om boete te doen aan mensen met een bijstandsuitkering die geen melding maken van extra inkomen, hetzij in de vorm van contant geld of boodschappen.

De aanleiding van deze wetsvoorstel komt nadat een vrouw uit Wijdemeren door haar gemeente werd opgedragen zo’n € 7.000 terug te betalen, omdat haar moeder haar de afgelopen drie jaar elke week een tas boodschappen voor haar had gedaan.

De gemeenteraad van Wijdemeren handelde volgens de letter van de wet, maar het nieuws lokte furieuze reacties uit bij zowel het publiek als de politiek.

Het boetesysteem maakte deel uit van de Participatiewet van 2014, die destijds werd gesteund door een meerderheid van de Kamerleden, waaronder ChristenUnie Kamerleden.

“De wet doet niet waarvoor het bedoeld is, en is vaak te bestraffend voor mensen in moeilijke situaties”, aldus CU-parlementslid, Eppo Bruins.

“Vrienden, vrijwilligers of familieleden zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om mensen met een bijstandsuitkering te helpen”, zegt Bruins, en hij benadrukt dat mensen belangrijk zijn, “niet het systeem”,

“Als mensen in alle eerlijkheid proberen barmhartigheid te betonen aan een medemens door hen te helpen, dan moet de regering ook barmhartig zijn”, aldus Bruins.

Bruins heeft gevraagd dat de wetgeving met spoed door het parlement wordt goedgekeurd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Klachten stromen binnen over geannuleerde vakanties vanwege Corona

2020 was het warmste jaar in Europa