in ,

ChristenUnie : Basisverzekering zou de pil moeten dekken

De christelijke partij ChristenUnie vindt dat de overheid de anticonceptiepil weer in het basispakket van de zorgverzekering moet opnemen vanwege haar belangrijke rol bij het voorkomen van abortussen.

“Het is nogal vreemd dat abortussen verzekerd zijn, maar dat de pil dat niet is”, aldus ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber donderdag in een interview met Trouw.

De maatregel is één van de voorstellen die ChristenUnie heeft opgesteld om het aantal abortussen in Nederland terug te dringen. De pil wordt sinds 2011 niet meer vergoed door de ziektekostenverzekering.

De partij wil ook dat de regering vrouwen helpt die willen praten over hun ervaringen met abortus en dat huisartsen een grotere rol krijgen bij het helpen van vrouwen die zwanger worden en geen kind willen, zegt Dik-Faber tegen de krant.

De kwestie van abortus en wie voor de pil moet betalen, zal waarschijnlijk een probleem worden tijdens onderhandelingen om een nieuwe coalitie samen te stellen na de algemene verkiezingen in maart, schrijft Trouw.

D66 heeft zich al uitgesproken voor het schrappen van de wachttijd van vijf dagen voordat vrouwen een abortus ondergaan, terwijl zowel de PvdA als GroenLinks vinden dat huisartsen abortuspillen moeten kunnen voorschrijven.

Jaarlijks vinden in Nederland zo’n 30.300 abortussen plaats, waarvan meer dan de helft in de eerste zeven weken van de zwangerschap. Nederland heeft met 8,5 per 1000 vrouwen één van de laagste abortuscijfers ter wereld.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Britse staatsburgers kunnen vanaf januari een NL reisverbod krijgen onder coronamaatregelen

Rijke landen hamsteren COVID-19 vaccins