in ,

Christelijke gemeenschappen zijn broeinesten voor het coronavirus

Negen van de 10 grootste coronavirus-broeinesten in Nederland zijn geclassificeerd als christelijke gemeentegebieden, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en gebaseerd op cijfers van het RIVM.

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

14 van de 20 gemeenten met de meeste gevallen van coronavirus per hoofd van de bevolking, zijn ook gecategoriseerd als christelijk, schrijft de Trouw.

De lijst wordt aangevoerd door het voormalige eiland Urk, waar groepen jongeren de afgelopen weken herhaaldelijk in botsing zijn gekomen met de politie. Vught is de enige plaats in de top 10 die niet als onderdeel van de bijbelgordel wordt aangemerkt.

Trouw definieert een christelijke lokale autoriteit als een gemeente waarin meer dan 20 procent van de bevolking bij de laatste verkiezingen op één van de twee orthodoxe partijen, SGP of ChristenUnie, heeft gestemd.

RIVM-epidemioloog, Susan van den Hof zei tegen Trouw dat er geen duidelijke reden is waarom er zoveel gevallen zijn in de christelijke gemeenschappen.

Een reden zou de relatief grote gezinsgrootte kunnen zijn, waardoor het virus zich relatief snel zou kunnen verspreiden.

“Bovendien reizen leerlingen naar verschillende gebieden, naar protestantse scholen, die ook zullen helpen het virus te verspreiden binnen religieuze gemeenschappen,” aldus van den Hof.

Kerkdienst

“Naar de kerk gaan hoeft geen directe aanleiding te zijn”, zei Van den Hof, “als mensen zich aan de regels houden, afstand houden en niet na de dienst blijven kletsen”.

Er is brede kritiek geweest op het besluit van de regering om bij de laatste lockdown geen kerken, moskeeën en synagogen te sluiten.

Zo verwelkomde een kerk in Barneveld in Gelderland afgelopen weekend honderden mensen op zondag ondanks een dringende oproep van de overheid om online diensten te verlenen en niet samen te komen uit angst voor besmetting.

In reactie op de kritiek vertelde Hans van der Velde, een woordvoerder van de Christelijk Gereformeerde Rehobothkerk, aan de Telegraaf, dat behalve het bewaken van de sociale afstandsregel het ‘orgel zachter speelt, zodat mensen niet zo hard zingen’.

Kerkleiders, zowel protestantse als katholieke, hebben hun congregatie opgeroepen om geen grootschalige massavieringen bij te wonen en deze online of met maximaal 30 personen te volgen. De katholieke kerk heeft ook alle diensten op kerstavond verboden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse legerveteraan zegt dat er mogelijk burgers zijn omgekomen bij oorlog Afghanistan

Vliegreizen naar Nederland : Negatief testresultaat verplicht vanaf 29 december