in

CDA : Betalen voor seks moet strafbaar worden

En Kuik heeft zelfs al een voorbeeld klaar, het Zweedse ‘gelijkheidsmodel’. In Zweden is het sinds 1999 strafbaar om te betalen voor seks en het is de klant die wordt bestraft, niet de prostituees. Volens de Zweedse regering is straatprostitutie daardoor gehalveerd, maar Kuik waarschuwt wel dat we realistisch moeten blijven, “Misstanden en prostitutie zullen blijven bestaan, maar je moet als overheid er wel alles aan doen om het te voorkomen. En vergis je niet, er gebeurt in Nederland nu al heel veel in de illegaliteit.”

Ook zegt Kuik dat er veel misstanden zijn in de prostitutie, “Kijk naar de Wallen, daar komt 95 procent van de prostituees uit arme gebieden in Oost-Europa. Als je mensen op straat vraagt of ze zouden willen dat hun dochter in de prostitutie werkt, dan zegt iedereen nee. Maar we laten jonge vrouwen uit arme delen van Europa dit werk wél doen. Dat is hypocriet.” die volhoud dat prostitutie niet meer van deze tijd is, “Prostitutie betekent per definitie ongelijkwaardigheid. De vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd.”

We hebben in Nederland wel een bordeelverbod, sinds 2000, maar dat is niet voldoende volgens Kuik, “Op televisie zien we mooie vrouwen die als escort werken, en die veel geld verdienen. Maar hoeveel misstanden zijn de vrijheid van dat kleine clubje vrouwen waard? De vrouwen die worden uitgebuit en trauma’s hebben, zie je niet op tv.”

Burgerinitiatief van de christelijke jongerenbeweging Exxpose stelt al jaren voor om net als Zweden, betaalde seks strafbaar te maken, maar het is voor het eerst dat het CDA pleit voor een verbod op het betalen voor seks.

De Tweede Kamer zal vandaag debatteren over het initiatief, maar de kans dat het kabinet een verbod op betaalde seks invoert, is nihil. VVD en D66 zijn tegen het verbod, omdat zij geloven dat een verbod zal leiden tot meer problemen. Kuik benadrukt dat legaliseren de problemen niet heeft opgelost, “Een mensenhandelaar als Saban B. kon jarenlang zijn gang gaan in het legale circuit, terwijl hij jonge vrouwen volledig uitbuitte en afranselde. Zo’n legaal bordeel is gewoon een witwasserij van uitbuiting.”

Kuik heeft haar hoop gericht op de jonge generatie van politici, en gelooft dat deze een einde kan maken het oudste beroep van de wereld, “Welke vrouw vindt het nou fantastisch dat er op een dag tientallen mannen langskomen die met haar doen waar ze maar zin in hebben? Hou toch op. Dat wil niemand.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

5G is veilig, maar Gezondheidsraad vraagt om meer onderzoek

Kleding- en schoenwinkels het hardst getroffen door coronacrisis