in ,

CBS : Hoogste verzuimpercentage in 17 jaar

Het ziekteverzuim heeft dit jaar het hoogste niveau sinds 2003 bereikt, meldt het CBS, maar het is onduidelijk of dit allemaal aan het coronavirus ligt.

Volgens het CBS meldde 4,4 procent van werknemers zich de afgelopen drie maanden ziek. In de horeca, waar het ziekteverzuim normaal gesproken relatief laag is, moesten meer werknemers door ziekte vrijaf nemen en ook onder kappers en landarbeiders nam het verzuim toe.

De aard van de ziektes is niet vastgelegd, waardoor het CBS niet met zekerheid kan zeggen of het coronavirus een grote rol heeft gespeeld.

Daarentegen lieten het onderwijs en de publieke sector een lager ziekteverzuim zien in vergelijking met 2019, een anomalie die deels te wijten is aan thuiswerken maar die volgens het CBS nader onderzoek verdient.

Gezondheids- en veiligheidssectorvereniging Oval zei dat ook het aantal werknemers in hun sector, die ziekteverlof neemt, is toegenomen.

“Behalve mensen die thuis zitten met coronavirus of in quarantaine omdat een familielid besmet is, zien we ook een toename van het aantal mensen dat zich door stress ziek meldt”, zegt Oval-directeur Petra van de Goorbergh tegen omroep Nos.

Mensen die met stress te maken hebben, gaan ‘over een paar dagen’ niet weer aan het werk en dit “kan gevolgen hebben die verder reiken dan de coronaviruscrisis”, zei ze.

“Werkgevers zouden er goed aan doen om werknemers te stimuleren om wat vaker op te staan en te gaan wandelen en meer momenten te hebben om te ontspannen.” zei Goorbergh tegen de omroep.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Totale lockdown in Nederland : Sluiting van alle niet-essentieel winkels, scholen en musea

Mark Rutte roept Nederlanders op vol te houden