in

Catherine Keyl : Relschoppers zijn een stel verwende snotapen die zich verveelden

Wie zijn de relschoppers die de afgelopen dagen door heel Nederland de straat op zijn gegaan, en waarom komen ze in opstand? Commentatoren en experts hebben geprobeerd een betekenis te geven aan het straatgeweld van deze week.

Journalist Catherine Keyl, die 40 jaar geleden bij enkele van de krakersrellen in Amsterdam aanwezig was, en een documentaire heeft gemaakt over Urk, twijfelt niet, “Het is te gemakkelijk om deze mensen uitschot te noemen, of te zeggen dat ze worden tegengehouden door een gebrek aan kansen, of dat ze simpelweg niet eens zijn met autoriteiten”, schrijft ze in de Telegraaf.
“Ik ben bang dat we hier een stel verwende snotapen hebben die zich vervelen,” voegt ze toe en benadrukt, “Is het verkeerd om te zeggen dat meisjes in de minderheid waren? In dat geval is er hoop voor de toekomst.”

Buitenlandse commentator, Bernard Hammelburg, zei op BNR-radio dat de rellen niet zo anders waren van wat er gebeurde in de Amerikaanse Çapitol’, “Het in brand steken van een testfaciliteit, het slopen van een treinstation en het aanvallen van een ziekenhuis is misschien erger dan het bestormen van een parlementsgebouw”, zei hij.

Politicoloog, Léonie de Jonge, zegt hoewel het niet precies duidelijk is wie de relschoppers zijn en wat hen drijft, sommigen duidelijk naar extreemrechtse partijen en politici hebben geluisterd. “De PVV en Forum voor Democratie hebben de gebeurtenissen aangezet omdat ze letterlijk opriepen tot rellen”, aldus de Jonge.

Ze wees erop dat de lokale afdeling van de PVV op Urk zei “alles in het werk te stellen om de avondklok te voorkomen”, en dat het FvD had gezegd “dit is de tweede nacht dat Rutte Nederland gevangen zet. Het FvD zal zich blijven verzetten”.

In een analyse op nieuwssite Nu.nl zegt socioloog, Don Weenink, dat de rellen van de afgelopen dagen niet per se politiek gemotiveerd waren. “Wat we in Amsterdam zagen, is dat een grote groep de coronamaatregelen ziet als een intensivering van de staatscontrole en dat ze oprecht geloven dat het virus wordt gebruikt om mensen te controleren en te manipuleren”.

“En in hun kielzog geloofden hooligans dat dit het gebruik van geweld legitimeerde omdat ze vinden dat de overheid toch niet naar hen luistert”, voegt Weenink toe en noemt het “opwinding en gevoel van macht” dat de jongeren ervaren “een morele vakantie”.

Trouw columnist, Stevo Akkerman, schrijft dat de relschoppers een “vreemde mix van complottheoretici, extreme nationalisten en verveelde adolescenten” zijn. “Maar één ding hebben alle rellen gemeen”, schrijft hij. “De daders zijn mannen, mannen zijn de daders. Ik weet niet of het in hun genen, hun opvoeding of hun sociale omgeving zit, maar waarschijnlijk is het een beetje van alles. Maar we kunnen niet meer wegkijken. Wat het ook is, het is wat we ‘een ding’ noemen.”

Gedragspsycholoog Frenk van Harreveld, zegt dat er geen genade moet worden betoond aan de relschoppers. “Er is maar één ding dat je kunt doen met deze kleine groep en dat is ze opsluiten”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Politie : Rustige avond door het hele land

Mark Rutte : Niet nodig om leger in te schakelen