in

Canadese moskee-moordenaar, Bissonnette, veroordeeld tot 40 jaar

Een Canadese man die zes gelovigen heeft doodgeschoten in een moskee in Québec, werd vrijdag veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf.

Officieren van justitie hadden gezegd dat de misdaad van Alexandre Bissonnette zo haatdragend en zo duidelijk gemotiveerd was door onverdraagzaamheid dat hij de maximale straf van 25 jaar zou krijgen voor elk van de slachtoffers die de 29-jarige vermoord heeft in de nacht van 29 januari 2017.

Een straf van 150 jaar zou de langste ooit zijn opgelegd in Canada en betekende dat hij in de gevangenis zou sterven.

Rechter, Francois Huot, wees het voorstel van de aanklager echter af, hij noemde het “onredelijk” en dat iemand opsluiten tot de dood “een wrede en ongewone straf” zijn en in strijd met het Handvest van rechten en vrijheden van Canada.

De advocaten van Bissonnette vroegen hem een gelijktijdige straf te krijgen, een termijn van 25 jaar, en in aanmerking te komen voor de vrijlating nadat die tijd was betekend.

De rechter las delen van zijn 246 pagina’s tellende besluit voor, omdat een volle rechtszaal zes uur lang zat.

Huot was het met de aanklager eens dat de acties van Bissonnette buitengewoon ongevoelig waren.

“Zijn misdaden waren echt gemotiveerd door ras en een viscerale haat jegens moslim immigranten.” zei de rechter, eraan toevoegend dat zijn misdaden “met voorbedachten rade, gratuite en verachtelijk” waren.

Bissonnette is met een 9-mm Glock-pistool en een .223-kaliber geweer, de moskee binnen gekomen tijdens het avondgebed en begon te schieten. Tijdens het gevecht herlaadde hij de Glock vier keer, het geweer zat vast, en schoot enkele mensen die al op de grond lagen weer in hun eigen bloed, executiestijl.

Zes mannen werden gedood en vijf gewond. Er waren nog eens 35 mensen in de moskee.

Bissonnette pleitte schuldig in maart 2018 tot zes gevallen van eerste graad moord en zes tellingen van poging tot moord.

Na hoorzittingen vorig jaar werd verwacht dat het vonnis in oktober zou worden uitgesproken, maar de rechter stelde het uit om meer tijd te hebben om over zijn beslissing na te denken.

Bij het onderzoek van zijn computer hebben autoriteiten vastgesteld dat Bissonnette maandenlang onderzoek had gedaan naar massamoorden, Amerikaanse immigratie en de islam. Uit de archieven blijkt dat hij zich zorgen maakte over een toestroom van islamitische immigranten naar Quebec.

De zes mannen die werden vermoord waren Ibrahima Barry, Mamadou Tanou Barry, Khaled Belkacemi, Abdelkrim Hassane, Aboubaker Thabti en Azzeddine Soufiane.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De Amsterdamse grachten hebben dringend reparaties nodig

IKEA vergeet Nieuw-Zeeland op landkaart