in ,

Cafes en restaurants hoeven niet te rekenen op steun van banken

“Het is in niemands belang, zelfs niet in dat van de café-eigenaar, als ze schulden blijven maken zonder echte toekomst.” aldus Buijnink. “Het is moeilijk. Ik voel voor mensen, maar dit is de verstandige manier waarop wij als banken andere bedrijven helpen.”

In het begin van de crisis gingen banken akkoord met een betalingsuitstel van zes maanden voor duizenden kleine bedrijven, en ook particulieren konden vragen om stopzetting van de aflossing van hypotheken en leningen.

De Nederlandsche Bank zei dinsdag dat banken goed gepositioneerd zijn om de coronacrisis te doorstaan en veel meer verliezen kunnen incasseren, voordat het einde van hun reserves in zicht is.

“Banken willen mensen wel blijven helpen”, zegt Buijnink. “Maar het moeten bedrijven zijn die toekomstperspectief hebben, die in wezen gezond zijn.”

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zeggen dat nieuwe overheidssteun in meerdere sectoren onvermijdelijk zal zijn na invoering van een gedeeltelijke lockdown en, premier Mark Rutte heeft dinsdagavond wel gezegd dat er meer hulp komt voor bedrijven onder de bestaande regelingen.

“Het kabinet moet maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar het is een enorme klap voor bedrijven.” aldus Ingrid Thijssen, voorzitter van de grootste werkgeversvereniging VNO-NCW. “Het is cruciaal dat sectoren die herhaaldelijk worden getroffen, zoals horeca, evenementen en transport, extra worden ondersteund.”

In eerste instantie zou een ‘time-out’, waarbij werkgevers de mogelijkheid krijgen om hun activiteiten tijdelijk te bevriezen, “sommigen helpen om een faillissement te voorkomen”, zei Thijssen. In de praktijk zou dit betekenen dat bedrijven hun apparatuur niet tegen bodemprijzen hoeven te verkopen, maar hun deuren zouden kunnen sluiten totdat het virus onder controle is.

Toerisme

Hotels en toerisme zullen opnieuw zwaar worden getroffen door de nieuwe regels en Roberto Payer, directeur van de hotels Hilton en Waldorf Astoria in Amsterdam, vertelt het Financieele Dagblad dat hij nu de laatste van zijn personeel naar huis kan sturen.

“Net als andere hotels is onze bezettingsgraad 10 procent van wat het normaal is.” zegt hij. “Ik heb al 200 van onze 420 medewerkers moeten laten gaan. Het is verschrikkelijk. Sommigen van hen werken al twintig jaar voor ons.”

Volgens Payer wordt de horeca bestraft voor het onverantwoordelijke gedrag van anderen. “Veel jongeren handelen niet verantwoord. En wij moeten de rekening betalen voor het feesten, wat er ook gebeurt. Hier wordt ik kwaad om.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet maakt nieuwe coronamaatregelen bekend : “We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”

Aantal moordslachtoffers in Nederland bijna gehalveerd