in ,

Cafés, bars en winkelstraten vrezen verlenging van lockdown

Werkgevers in de detailhandel en horeca vrezen een ‘bloedbad’ als de lockdown in Nederland met minimaal twee weken wordt verlengd.

“De centen zijn op, er is geen speelruimte meer”, zegt Dirk Beljaarts, hoofd van de horecavereniging KHN, tegen de Telegraaf. “Zonder de juiste ondersteuning zal er een tsunami van faillissementen zijn.” Dat standpunt wordt onderschreven door non-food retailorganisatie Inretail.

Premier Mark Rutte zal op de persconferentie van dinsdag een verlenging van de huidige lockdown aankondigen en, zo blijkt van bronnen uit Den Haag, is de regering van plan om bedrijven, financieel, extra steun te bieden.

Maar Beljaarts zegt te vrezen dat de stijging niet genoeg zal zijn omdat bedrijven niet voor 100 procent worden gecompenseerd voor hun verliezen. “Het afgelopen jaar is er meer dan 5 miljard euro aan besparingen in de sector gepompt”, zegt hij. “U kunt alleen uw adem inhouden en wachten tot de crisis voorbij is als u wordt gecompenseerd voor 100 procent van uw vaste kosten.”

De horeca heeft al bijna een jaar te maken met het coronavirus. Bars, cafés en restaurants waren voor iedereen gesloten, behalve voor afhaalservices in de eerste lockdown, en de opening was beperkt van juni tot half oktober, toen de tweede lockdown werd ingevoerd.

Half december werden niet-essentiële winkels gesloten. Een woordvoerder van Inretail vertelde de Telegraaf dat het toestaan van openstelling voor afhaalbestellingen retailers zou helpen om door te gaan. “Net als cafés, restaurants en doe-het-zelfzaken zouden winkels moeten kunnen openen voor afhaling”, zei hij.

“We worden constant gebeld”, zegt Inretail woordvoerder, Paul te Grotenhuis, tegen NOS. “Iedereen zegt hetzelfde, help ons, ik ben wanhopig en ik kan niet slapen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronagevallen dalen maar lockdown wordt verlengd

Het Turkse bedrijf Havelsan ontwikkelt veilige berichten-app