in ,

Café en restauranteigenaren eisen opheffing van ‘1,5 meter regel’

Restaurants en cafés hebben moeite het hoofd boven water te houden vanwege de strikte coronabeperkingen, die zo goed als onmogelijk te zijn te volgen in de horeca, zo zeggen de organisaties in de horecasector.

Sinds 1 juni kunnen eet- en drinkgelegenheden klanten weer bedienen, onder de voorwaarden van een limiet van 30 personen per café of restaurant, groepen van maximaal vier per tafel (van één huishouden) die aan hun tafels moeten blijven en natuurlijk de 1,5 meter afstand regel.

Veel eigenaren hebben moeite gehad om winst te maken sinds de heropening als gevolg van slecht weer, beperkte aantallen en het vooruitzicht van hoge boetes voor het overtreden van de regels. Bedrijven die de sociale afstandsregels niet toepassen, kunnen worden beboet tot vierduizend euro.

Arjan Bouter, eigenaar van Café Bar ‘t Lempke in Eindhoven, heeft na een week zijn deuren gesloten omdat het onmogelijk was om de 1,5 meter regel na te leven, “Het eerste dat u als ondernemer of werkgever doet, is mensen vragen afstand te houden. Maar naarmate de avond vordert en mensen eenmaal een paar biertjes hebben gedronken, wordt het veel moeilijker voor klanten.” aldus Bouter.

Herman Hell, die een keten van bars en pizzarestaurants in Rotterdam runt, zei dat het voor veel vakmensen een ‘dure hobby’ is geworden, “Ik ken collega’s die na een week zijn gesloten omdat het hen elke dag geld kostte. We moeten de regel van 1,5 meter schrappen, binnen en buiten. Stop deze onzin, de genezing is erger dan de ziekte.”

Dirk Beljaarts, directeur van horecabedrijf KHN, heeft het kabinet opgeroepen de regels te schrappen die mensen verbieden zich te mengen op buitenterrassen, maar minister van Justitie, Ferd Grapperhaus heeft verdere versoepeling van de coronamaatregelen voorlopig uitgesloten.

Het maximale aantal toegestane klanten wordt met ingang van 1 juli verhoogd tot 100, zolang er geen aanhoudende toename is in coronabesmettingen, maar de strikte voorwaarden blijven van toepassing.

Beljaarts zegt dat eigenaren van bars en restaurants die aanvankelijk de versoepeling verwelkomden, niet hadden verwacht dat de nieuwe regels het onmogelijk zouden maken om hun etablissementen draaiende te houden, “In veel gevallen verliezen mensen meer geld wanneer ze opengaan dan wanneer ze gesloten blijven. Dat is onze ervaring als sector sinds we zijn heropend.”

©NieuwsOn
Foto : Wikipedia

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corendon Airlines garandeert terugvlucht in gevaar van besmetting

Corona : Stijging in aantal IC opnames