in ,

Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op

Marco Out, sinds 2014 burgemeester van Assen, zegt zijn lidmaatschap van de VVD op omdat hij zich de afgelopen tijd ‘ongemakkelijk’ voelde bij de partij.

De burgemeester van Assen, Marco Out, heeft donderdag zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd omdat hij zich de afgelopen tijd “ongemakkelijk” voelde bij de partij. Hij gaat daarom verder als partijloze burgemeester, meldt hij op Twitter.

Volgens Out botst het lidmaatschap van de VVD met zijn “professionele waarden en mening”. Als reden noemt hij onder meer het plan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken dubbel te straffen. Dat “druist volledig in tegen mijn rechtsgevoel”.

Ook plaatst hij vraagtekens bij het VVD-idee om de discretionaire bevoegdheid rondom asielzaken af te schaffen. “Ik voel niet voor een samenleving waar regels boven verstand worden geplaatst”, schrijft Out. Daarnaast heeft hij kritiek op de ideeën binnen de partij over demonstraties:

“Het was de nadruk op persoonlijke vrijheid die mij lang geleden bij de VVD bracht. De vrije meningsuiting is voor mij een heel belangrijk grondrecht. Vanuit dit perspectief is een recente uitspraak die de beperking van demonstratierechten suggereert, voor mij de spreekwoordelijke druppel.”

Naar aanleiding van de in de sommige plaatsen uit de hand gelopen Zwarte Pietdemonstraties pleitte Klaas Dijkhoff voor een inperking van het recht op demonstraties rond de Sinterklaasintochten. Ook premier Mark Rutte sprak daags na de ongeregeldheden over “een passend moment” voor demonstraties.

Burgemeesterschap

Naast zijn persoonlijke meningsverschil met de lijn van de partij, speelt de nieuwe invulling van het ambt van burgemeester volgens Out “nadrukkelijk een rol”. Hij vindt het “onthutsend” dat de Eerste Kamer dinsdag besloot de kroonbenoeming van de burgemeester “na politiek handjeklap” uit de grondwet te schrappen. “De toekomst van het ambt is hiermee speelbal geworden van coalitieonderhandelingen, met het risico dat een fundamentele discussie verwordt tot een pennenstreek in een onderhandelingskamer”, schrijft Out. Hij gelooft nadrukkelijk niet in een gekozen burgemeester.

Out was al 25 jaar lid van de liberale partij. Tijdens zijn studententijd in Groningen was hij al actief bij de JOVD, de aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie. Sinds 2014 was hij voor de VVD burgemeester van Assen. Daarvoor was hij de burgervader van de gemeente Borger-Odoorn in het oosten van Drenthe. De VVD houdt zaterdag een congres in Den Bosch.

Bron : NRC

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Merkel: “Ik zal er alles aan doen om een Brexit-overeenkomst te sluiten”

Nieuwe fietsenstallingen bij stations en betere fietspaden