in

Broodjesrel tussen Nederland en Groot-Brittannië

Britse kranten zijn in rep en roer over de manier waarop Nederlandse douanebeambten voedsel in beslag nemen van vrachtwagenchauffeurs die aankomen in Hoek van Holland, en omschrijven ze als ‘lol over het in beslag nemen van een broodje ham’.

EU-regels verbieden de invoer van vlees en zuivelproducten in Europese landen vanuit het buitenland, en die maatregelen gelden nu voor vrachtwagenchauffeurs uit Groot-Brittannië. Zowel de Nederlandse als de Britse regering hebben reizigers gewaarschuwd om illegale voorwerpen tijdig te ‘gebruiken, consumeren of weggooien’ voordat ze de grens oversteken.

De tv-beelden van de in beslag genomen sandwich zijn afkomstig van actualiteitenprogramma EenVandaag. “Welkom bij Brexit meneer, het spijt me”, zegt een glimlachende douanebeambte tegen de verbijsterde vrachtwagenchauffeur, die ook lacht, terwijl hij zijn lunch ‘in beslag neemt’, gewikkeld in zilverfolie.

De pro-Brexit, Daily Mail schrijft dat ambtenaren “een voorraad voedsel hebben geparadeerd, waaronder muesli die in beslag is genomen van Britten die de EU-grens overstaken nadat ze een ‘kleine berg’ met items in beslag hadden genomen sinds de nieuwe Brexit-regels op 1 januari van kracht werden.”

De krant verwijst verder naar Nederland als een ‘drugssmokkelaarsparadijs’, terwijl commentatoren de Nederlanders eraan herinneren hoe de Britten voedsel uit de lucht gooiden, terwijl Nederlanders verhongerden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

The Mirror, Sun en zelfs de Guardian hebben berichten gepubliceerd over de in beslag genomen broodjes ham.

De zogenaamde ‘broodjesrel’ is niet de eerste impact van de veranderende relatie tussen Nederland en Groot-Brittannië. Eerder zei de Nederlandse retailer, Dutch Bike Bits, dat ze niet langer naar het Verenigd Koninkrijk zullen verzenden omdat Groot-Brittannië buitenlandse bedrijven vraagt om namens de Britse overheid Britse belastingen te heffen en te innen bij verkoop aan Britse klanten.

Post- en verzendbedrijven zoals TNT en UPS hebben ook extra kosten in rekening gebracht voor het verzenden van pakketten van en naar Groot-Brittannië.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Lockdown verlengd met 3 weken EN avondklok in Nederland

Toeslagenaffaire : Ambtenaren hebben zich schuldig gemaakt aan professionele discriminatie