in , , ,

Britse pond zakt weg om Boris

Begin volgende week is het pas officieel, maar nu al gaat iedereen ervan uit dat Boris Johnson de nieuwe Britse premier wordt, ondanks een paar uitglijders tijdens de campagne. Maar op de financiële markt zit de schrik erin, omdat hij een no deal-Brexit niet uitsluit.

Deze week zwaaide Johnson tijdens een bijeenkomst met een gerookte haring, die volgens hem door Brusselse bemoeienis voortaan alleen nog maar gekoeld vervoerd mag worden. Saillant detail: dat komt juist door Britse regels.

Premier Johnson lijkt straks bereid de portemonnee te trekken. De belastingen worden verlaagd voor rijk en arm. Boeren die overeind worden gehouden met Europese subsidies – lees, alle boeren – worden gelijkelijk gecompenseerd na een vertrek. Datzelfde geldt voor vissers. Daarnaast belooft Johnson miljarden uit te geven aan onderwijs, blauw op de straat en snel internet op het platteland.

Ook stelt hij zich een stuk harder op naar Brussel dan zijn voorganger Theresa May. Zo houdt hij de mogelijkheid van een no-deal Brexit open. Het Brexit-ministerie wordt daarom, volgens berichtgeving in The Times, omgetoverd tot een no deal-ministerie, met als enige taak om de Britten hier op voor te bereiden.

“Britse pond zakte naar het laagste punt in een half jaar”
Daar schrokken financiële markten afgelopen week van. Het pond zakte naar het laagste punt ten opzichte van de euro in een half jaar.

Ondertussen zakt de economische groei van het eerste naar het tweede kwartaal naar verwachting in. Denktank Resolution Fund stelde deze week dat de kans op een recessie sinds 2007 niet zo groot was.

Die economische zwakte is niet alleen te wijten aan Brexit, zegt econoom David Page van Axa Investment Managers. „Ook in de VS en de eurozone vertraagt de groei.” Dat neemt niet weg dat de Brexit wel degelijk een bedreiging kan zijn voor de Britse economie, zeker in het geval van een no-deal Brexit, denkt Page.

„Je ziet nu al wat er met het pond gebeurt als er alleen al wordt gesproken over een no-deal Brexit”, zegt de Axa IM-econoom. „Als die er echt komt, daalt de munt verder. Dat betekent hogere inflatie, en minder koopkracht.”

En de schade begint niet bij de Britse uittreding uit de EU. Al sinds het referendum loopt de economische schade op, becijferde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Gemiddeld viel de economische activiteit ieder kwartaal sinds het referendum 6,6 miljard pond lager uit.

“Zonder Brexit-referendum was de economie sneller gegroeid”
Dat berekende S&P door een ’dubbelganger’ van de Britse economie te construeren, op basis van landen die soortgelijke kenmerken hebben als het VK. „Zonder Brexit-referendum was de economie sneller gegroeid”, zegt Boris Glass, senior econoom bij S&P.

Dat is vooral te wijten aan lagere consumptie door huishoudens vanwege de gestegen inflatie en aan lagere bedrijfsinvesteringen. Bedrijven zetten hun plannen in de koelkast, omdat drie jaar na het referendum nog steeds niet duidelijk is op welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

Wel duurde het even voordat dat het gehele schadelijke effect terug was te zien in de cijfers, zegt Glass. „Op het moment dat het referendum gehouden werd, in juni 2016, was er nog geen idee hoe dat er in de praktijk uit zou zien. Bovendien was er een meerderheid die vóór Brexit stemde. Het is dus niet zo dat het hele land pessimistisch was. Pas toen er meer informatie beschikbaar werd, kwam het besef dat dit economisch niet zulk goed nieuws was.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Doodgeschoten man bij metrostation is Amsterdamse crimineel

British Airways stopt per direct de vluchten naar Cairo