in

’Brexit-waarschuwing bij vliegtickets’

Kopers van vliegtickets voor reizen naar of via het Verenigd Koninkrijk moeten worden gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van een harde Brexit. Daar dringt D66-Kamerlid Jan Paternotte op aan bij minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

„Na een no deal-Brexit is het heel onzeker wat er allemaal gaat gebeuren. Als je nu een ticket koopt om te vliegen met British Airways na 29 maart, dan is het helemaal niet zeker of je vlucht wel doorgaat”, zegt Paternotte. Hij wil dat minister Van Nieuwenhuizen verkoopsites op de vingers tikt. „Websites die vliegtickets verkopen, moeten laten zien wat het risico is. De kans dat mensen hun geld terugkrijgen is klein.”

De gevolgen van een harde Brexit voor Schiphol en Nederlandse passagiers kunnen groot zijn. Zonder Brexit-akkoord mogen Britse luchtvaartmaatschappijen niet meer zomaar overal landen binnen de Europese Unie.

Ook bedrijven waarbij de meeste aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk zitten, zoals bij de Ierse prijsvechter Ryanair, krijgen hier last van als ze niet op tijd maatregelen nemen. EasyJet heeft uit voorzorg al een Oostenrijkse tak opgericht om ‘Europees’ te zijn.

Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur blijkt dat in het zwartste scenario 4,5 procent van de vluchten vanaf Nederlandse luchthavens niet meer uitgevoerd mogen worden. Dit raakt 3,4 miljoen passagiers, 269 miljoen euro economische schade en een verlies van 4.500 banen.

Nederland kan in tegenstelling tot sommige andere Europese landen na een harde Brexit terugvallen op een luchtvaartverdrag uit 1946 met de Britten. Dit verdrag is nooit afgeschaft en kan de pijn voor onder andere KLM verzachten.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Airbus stopt met productie van megavliegtuig A380

Mogelijk verband tussen cholesterol en alzheimer