in ,

Bouwers, huurders en investeerders roepen staat op actie te ondernemen bij woningnood

Een alliantie van 17 organisaties en bedrijven, variërend van bouwsectororganisatie Bouwend Nederland tot de huurderslobbygroep Woonbond, heeft de krachten gebundeld om de overheid op te roepen om maatregelen te nemen om het woningaanbod te vergroten.

Ze willen dat de overheid miljarden euro’s investeert in het helpen opkopen van grote stukken land die snel kunnen worden ontwikkeld tot woonwijken om een groot tekort aan nieuwe woningen op te vangen en investeerders meer zekerheid te geven over de toekomst. Ook willen ze dat de staat investeert in het geschikt maken van oud industriële gebieden voor woningbouwprogramma’s.

“Lokale autoriteiten en ontwikkelaars hebben niet genoeg geld om van tevoren zulke grote financiële verplichtingen aan te gaan en we vragen de staat om hen te helpen met plannen en garanties, zodat investeerders weten waar ze zich de komende 10 tot 15 jaar bevinden.” aldus Desiree Uittrekker, van lobbygroep van ontwikkelaars Neprom, aan de Telegraaf. “Het is van cruciaal belang dat er een langetermijnvisie is, omdat de huidige strategie te versnipperd is.”

De organisaties zeggen dat er elk jaar 90 duizend nieuwe woningen moeten worden gebouwd om aan de vraag te voldoen, maar dat de recente productie slechts rond de 70 duizend ligt, “Dit gaat over nieuwe huizen en woonwijken die voorop moeten lopen in het milieuvriendelijk en duurzaam zijn.” zo schrijven de organisaties in hun plan, “Wijken moeten energieneutraal en klimaatadaptief zijn, met goed openbaar vervoer en fietspaden. Daarnaast moet ten minste 50 procent gericht zijn op huishoudens met lage en middelhoge inkomens.”

Eerder deze week publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken een eigen visie op de toekomst van woningbouw. Nederland heeft de komende 10 jaar 845 duizend nieuwe woningen nodig.

Lokale autoriteiten zijn onder vuur komen te liggen van ontwikkelaars voor het doorberekenen van land en voor het opleggen van voorwaarden die het voor investeerders onmogelijk maken om een passend rendement te behalen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nazi symbool in herverkiezingscampagne van Donald Trump

Coronamaatregelen versoepelen, woninginbraak gaat omhoog