in ,

Boete of gevangenisstraf voor mensen die beelden van slachtoffers online zetten

Toorenburg’s voorstel wordt gesteund door de PvdA en GroenLinks. Het komt steeds vaker voor dat omstanders foto’s of filmpjes maken van mensen die zwaargewond zijn geraakt na, bijvoorbeeld, een zwaar ongeluk, “Maar het wordt nog erger wanneer die beelden ook nog eens online worden geplaatst op sociale-mediakanalen”, aldus de drie partijen.

Momenteel is er ook niks dat jou of mij zou tegenhouden om deze beelden te filmen en online te plaatsen, “Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.” aldus van Toorenburg.

“Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.” zo zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Mensen hebben eerder een boete gekregen als ze betrapt werden op het filmen, maar vooral omdat ze de hulpdiensten hinderden of filmden tijdens het rijden. Het online plaatsen van de afbeeldingen is nog niet strafbaar, en daar wil Toorenburg een verandering in brengen.

“Het is onaanvaardbaar dat dit kan gebeuren. Op dit moment is er nauwelijks iets dat mensen ervan kan weerhouden degenen te filmen die hulp nodig hebben of zijn overleden en al deze beelden openbaar te maken.” aldus Toorenburg in de ontwerpwet.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Snelle coronatest : Uitslag binnen 15 minuten

Rechtbank Arnhem vermindert en verscheurt coronaboetes