in

Boerkaverbod leidt tot geweld tegen Moslima’s

De Stichting Meld Islamofobie heeft het parlement opgeroepen om de wet die gezichtsbedekking in het openbaar vervoer en in gebouwen, waaronder scholen en ziekenhuizen verbiedt, te heroverwegen.

Naar schatting dragen tussen de 200 en 400 vrouwen in Nederland een boerka of nikab die het gezicht bedekken. Sinds 1 augustus vorig jaar, kan je een boete krijgen van 150 euro, als je een boerka of nikab zou dragen op locaties waar het is verboden. Het verbod is niet van toepassing op kledingstukken zoals de hijab of chador die het haar bedekken maar het gezicht bloot laten.

“Moslimvrouwen met en zonder gezichtssluier zeggen vaker het doelwit van islamofobie te zijn, sinds de wet werd ingevoerd.” schrijft de organisatie in haar jaarverslag, “Ze worden vooral lastiggevallen op plekken waar de wet niet van toepassing is, zoals winkels en speelplaatsen, en de politie is niet altijd goed geïnformeerd over wat de wet zegt, wat betekent dat moslimvrouwen geen vertrouwen in de politie hebben.”

De stichting zei dat het verbod ook aanleiding had gegeven tot online ‘heksenjachten’ en artikelen in de media die mensen vertellen hoe ze een ‘burgerarrest’ kunnen plegen als ze zien dat de wet niet wordt gehandhaafd. Wel meldt de stichting ook dat er geen grootschalige vervolging hebben plaatsgevonden.

Bij ongeveer de helft van de incidenten waren kinderen betrokken, meestal als getuigen, “Ze hebben moeten zien hoe hun moeders met gezichtssluiers het doelwit worden van verbale agressie, opmerkingen en geweld.” zegt een woordvoerder.

Volgens de stichting heeft de wet problemen gecreëerd, in plaats van deze op te lossen. Er is inmiddels een petitie gestart voor de afschaffing van het boerkaverbod. In 2022 moet het kabinet de wet evalueren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Europa in grip van Covid-19 : Meer dan 5 miljoen besmettingen

ING verwikkeld in Russisch witwasnetwerk