in

BOA’s krijgen knuppels als bescherming

Gemeente stadswachten krijgen toch het recht om een baton (knuppel) te dragen als bescherming, onder nieuwe regels die worden opgesteld door minister van Justitie Ferd Grapperhaus.

“De BOA’s zullen worden uitgerust met knuppels als lokale burgemeesters en politiechefs het nodig vinden.” aldus Grapperhaus in een briefing aan Kamerleden. De ontwerpwetgeving zal vóór de zomer worden afgerond en kan binnen enkele maanden worden uitgevoerd.

BOA’s voeren al langer campagne voor meer bescherming en wapens. Ze zeggen dat ze in gewelddadige situaties te vaak hulpeloos worden achtergelaten. Er zijn de afgelopen weken verschillende gevaarlijke situaties geweest waarbij boa’s werden aangevallen.

Grapperhaus heeft wel benadrukt dat iedere BOA die gebruik maakt van zijn of haar wapen moet in een formeel rapport uitleg geven waarom dat nodig is geweest, “Boa’s die een vergunning hebben om wapens te gebruiken, zullen ook een speciaal trainingsprogramma moeten volgen.”

De minister was nog afgelopen week geen voorstander om knuppels of andere wapens aan BOA’s te geven, omdat het recht op geweld moet worden beperkt tot de politie, maar het lijkt erop dat hij toch van mening is veranderd in een tijd dat heel de wereld protesteert tegen politiegeweld.

Hij heeft ook beloofd om voor het einde van het jaar te beslissen of BOA’s toegang tot pepperspray zouden moeten krijgen. De Volkskrant meldde eerder dat de minister ook overwoog om de BOA’s uit te rusten met elektrische stun guns.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Selçuk Öztürk stopt als voorzitter DENK

Italië misschien toch niet zo veilig van het coronavirus