in

Blokhuis roept gezonde 60 tot 69-jarigen de griepprik over te slaan

Het was ook Blokhuis, die vorige week nog iedereen, die een uitnodiging had gekregen voor een griepprik, opriep om deze te halen. Met het coronavirus die iedere dag meer en meer mensen besmet, is het extra belangrijk dat iedereen zich beschermt tegen de griep. Een hevig influenzaseizoen zou de ziekenhuizen nog verder overbelasten.

Maar de Staatssecretaris lijkt van gedachten te zijn veranderd, omdat de vraag naar griepvaccins ‘het aantal beschikbare vaccins lijkt te overstijgen’.

Er komen veel meer mensen voor een griepvaccin, dan dat huisartsen hebben kunnen inkopen en er is een melding van een ernstig tekort.

Het RIVM heeft dit jaar extra vaccins ingekocht, waardoor er in totaal 3,88 miljoen griepvaccins beschikbaar zijn, maar dit lijkt nog steeds onvoldoende.

Blokhuis schrijft dat het niet meer mogelijk is om weer in te kopen, omdat de productie van een griepvaccin vijf tot zes maanden duurt, “Mondiaal is er dit jaar zo veel ingekocht, dat er geen voorraden meer beschikbaar zijn. We kijken steeds of er nog partijen over zijn in andere landen, maar andere landen benaderen ons ook. Als er zich concrete mogelijkheden voordoen, zullen we deze uiteraard verzilveren.”

En dit is ook waarom Blokhuis alle gezonde mensen van 60 tot en met 69, vraagt “niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zorgmedewerkers die positief zijn getest moeten doorwerken

22% stijging in aantal coronabesmettingen binnen een week