in ,

Binnenlandse toeristen redden toerisme in Nederland

Nederlandse ‘staycationers’ zorgden voor een record herfstseizoen voor de toerismesector, aangezien de beperkingen van het coronavirus reismogelijkheden beperkten.

Campings en bungalowparken waren de belangrijkste begunstigden, aangezien bezoekers 74 duizend meer nachten hebben geboekt dan vorig jaar, toen het vorige record werd gevestigd. Hotels daarentegen, die meer afhankelijk zijn van buitenlandse bezoekers, zagen de boekingen volgens het statistiekbureau CBS sterk teruglopen.

De versoepeling van de lockdown-regels tijdens de zomervakantie hielp de sector te herstellen van het dieptepunt in april, toen de boekingen 93 procent lager waren dan het voorgaande jaar. Groningen en Gelderland, twee provincies die vooral populair zijn bij binnenlandse bezoekers, zagen hun boekingen met respectievelijk 33,5 procent en 21 procent stijgen, terwijl Noord-Holland, dat sterk afhankelijk is van de internationale aantrekkingskracht van Amsterdam, een daling van 34,1 procent heeft genoteerd.

Het aantal boekingen in de hoofdstad is gedaald met 61,4 procent, terwijl Haarlemmermeer, de gemeente waar de luchthaven Schiphol is gevestigd, een daling van 60,4 procent heeft gezien.

Campings trokken 14,2 procent minder buitenlandse bezoekers dan in 2019, maar werden ruimschoots gecompenseerd door een stijging van 40,2 procent aan Nederlandse toeristen, terwijl de aantallen op vakantieparken bijna precies in evenwicht waren; 28,6 procent minder bezoekers uit het buitenland versus 29,7 procent meer Nederlandse gasten.

Hotels kregen een kleine boost van 12,6 procent in binnenlandse boekingen, maar dat was niet genoeg om een daling van 54,7 procent in het aantal buitenlandse toeristen te compenseren. Groepsaccommodaties werden het zwaarst getroffen met een 60,4 procent verlies in buitenlandse boekingen en 34,2 procent verlies van binnenlandse boekingen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavirusgevallen passeren voor het eerst in een maand de 7000

27% stijging in coronabesmettingen