in

Bijna 900.000 Nederlanders gebruiken nooit internet

Van de mensen boven de 12 jaar in Nederland zegt 6 procent nooit internet te gebruiken. Dat zijn ongeveer 886.000 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2012 gaf nog 10 procent van de mensen aan geen internet te gebruiken. Van de mensen die wel internet gebruiken, doet de overgrote meerderheid dat (bijna) dagelijks.

De opvallendste factoren bij het gebruiken of juist niet gebruiken van internet zijn leeftijd, opleiding en geslacht. Zo zijn laagopgeleiden minder vaak online dan hoogopgeleiden.

Als verklaring om geen internet te gebruiken geven mensen op: geen interesse, geen mogelijkheden of geen kennis en vaardigheden om online te gaan. 15 procent van de ondervraagden noemt privacy en kosten van goede apparatuur als reden om geen gebruik te maken van het internet.

Ouderen en vrouwen
Ongeveer de helft van de niet-gebruikers van internet zijn ouderen. Deze groep is wel flink kleiner geworden in vergelijking met 2012: toen was 66 procent van de 75-plussers nooit online, in 2018 was dit nog 32 procent. Ook van de iets jongere groep, van 65 tot 75 jaar, is het deel dat internet niet gebruikt in vier jaar tijd gedaald, van 43 procent naar 10 procent. “Dat komt doordat er door de overheid en bedrijven flink ingezet wordt op het gebruik van internet”, zegt Omroep Max-ombudsman Rogier de Haan in het NOS Radio 1 Journaal.

“Mensen worden naar cursussen in bibliotheken en buurthuizen gestuurd.” Uiteindelijk gaan mensen daar meer internet door gebruiken. Toch zijn dat volgens De Haan ook vaak mensen die dat beperkt doen.

“Wij krijgen best veel telefoontjes van mensen die zeggen dat ze een computer en internet hebben, maar eigenlijk alleen maar mailen. Veel meer kunnen ze er niet mee, en ze hebben ook geen zin om meer te gaan leren. Die redden zich op deze manier prima. Dat iemand internet heeft betekent dus niet per definitie dat hij daar alles mee kan.”

Meer vrouwen
Volgens het onderzoek van het CBS zijn er in alle leeftijdscategorieën meer vrouwen dan mannen die niet actief zijn op internet. Het opvallendst is dat bij de groep 75-plussers: 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen uit deze leeftijdscategorie zegt nooit op het web te zitten.

Heel anders is dat bij de groep tussen 25 en 45 jaar: daar maakt bijna iedereen gebruik van het internet. Onder de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden is het internetgebruik het intensiefst: ruim 95 procent is dagelijks online. Onder 75-plussers is dat 45 procent.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gele Hesjes leider voor de rechter in Frankrijk

Rashida Tlaib beëdigd in een Palestijnse jurk