in ,

Beursgenoteerde bedrijven schrappen meer dan 30.000 banen

De 66 grootste bedrijven, die genoteerd staan aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam hebben vorig jaar hun totale investeringen en dividenden aan aandeelhouders verlaagd, en schrappen in totaal 30 duizend banen.

Onderzoekers van het Financieel Dagblad keken naar de prestaties van de grootste beursgenoteerde bedrijven in 2020, en ontdekten niettemin dat de meeste goed hadden gepresteerd, met een paar opmerkelijke uitzonderingen zoals Shell, AirFrance-KLM en Arcelor Mittal.

“Ondanks het geplande banenverlies sloten de meeste bedrijven 2020 af met hetzelfde personeelsbestand als in 2019”, aldus het FD. Tegelijkertijd is het duidelijk dat er een groot aantal banen zal verdwijnen, hoewel niet allemaal in Nederland.

Negen bedrijven hebben grote redundantiewaarden aangekondigd, goed voor 30 duizend banen. Nog eens 12 bedrijven zeggen dat ze van plan zijn om “overheadkosten te verminderen” of “stroomlijnen” van hun personeelsbestand, “wat ook betekent dat banen zullen verdwijnen”, aldus de krant.

Naast de aangekondigde ontslagen door Heineken en KLM, laten de cijfers zien dat leverancier van chipindustrie Aalberts in het afgelopen jaar 1300 banen heeft geschrapt, terwijl het personeelsbestand van Akzo Nobel met 1600 is afgenomen.

“We hebben niet gekozen voor gedwongen ontslagen, maar hebben jaarcontracten niet verlengd of tijdelijke vacatures ingevuld”, zegt een woordvoerder.

Uit het onderzoek bleek verder dat de beursgenoteerde bedrijven, met uitzondering van Air France-KLM en Randstad, zeer weinig aanspraak maakten op overheidssteun bij het uitbetalen van lonen.

“Als een bedrijf gewoon water betreedt, zoals vaak het geval is bij kleinere bedrijven, dan heb je de steun nodig”, zegt hoogleraar corporate finance, Arnoud Boot. “Maar bedrijven in de blue chip AEX-index zaten niet stil.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gebruik van partydrugs verminderd, terwijl cannabis verkoop stijgt

AstraZeneca geschikt voor 65-plussers en enkele prik voor recent geïnfecteerd