in

Beschuldigingen van seksueel misbruik tegen beroemde geestelijke leider

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Meer dan 500 vrouwen hebben João Teixeira de Faria, naar eigen zeggen paranormaal begaafd, beschuldigd van seksueel misbruik.

Het begon eerder deze maand, toen de Nederlandse choreograaf Zahira Leeneke Maus beschuldigingen uitte op Globo TV in Brazilië. Ze zei dat de Braziliaanse paranormaal begaafde João Teixeira de Faria haar had verkracht.

Faria, die op “The Oprah Winfrey Show” verscheen en “pilgrimages” presenteerde over de hele wereld onder zijn populaire naam João de Deus, of John van God, ontkent de bewering. Maar het getuigenis van Maus inspireerde honderden andere mensen om soortgelijke verhalen over misbruik naar voren te brengen. Faria werd zondag gearresteerd, slechts negen dagen nadat Maus haar beschuldiging openbaar heeft gemaakt.

“Ik ben echt opgelucht om te zien hoeveel vrouwen naar voren zijn gekomen,” vertelde Maus aan de Braziliaanse nieuwssite G1. “Ik heb een positief gevoel, want dat was de reden dat ik besloot om voor de eerste keer een interview te geven. Het was om voor het eerst de deur te openen voor alle vrouwen en meisjes die worden misbruikt om zichzelf te presenteren. En dat is wat er is gebeurd.”

Een task force die is opgericht om Faria te onderzoeken, had vanaf maandag 506 meldingen van misbruik ontvangen, meldt HuffPost Brazilië.

In Brazilië wordt de vloed van beschuldigingen tegen Faria vergeleken met de golf van beschuldigingen tegen de Hollywood-producent Harvey Weinstein, die vorig jaar voor het eerst publiekelijk werd beschuldigd van seksuele misdrijven.

De snelheid van het onderzoek, dat ertoe leidde dat Faria zich bij de autoriteiten wendde, is een voorbeeld van de collectieve macht van vrouwen en het belang van het melden van misbruik, zei Maira Pinheiro, een advocaat en lid van het Feministische Juristen Netwerk.

Maira Zapater, een onderzoeker bij het Centrum voor de Studie van Misdaad en Straf in São Paulo, vertelde HuffPost Brazilië dat de overeenkomst in de beschuldigingen tegen Faria cruciaal waren. Een van de belangrijkste problemen waarmee aanklagers worden geconfronteerd bij het onderzoeken van seksuele misdrijven, is het gebrek aan fysiek bewijs en getuigen.

Maar de verhalen van de 12 vrouwen die sinds Maus naar voren zijn gekomen hebben grote overeenkomsten en zijn erg vergelijkbaar. Dit heeft er ook voor gezorgd dat sceptici niks meer heeft te zeggen over deze zaak. Ze hebben een patroon van mishandeling beschreven dat begon met het bezoeken van het healingcentrum van Faria op zoek naar genezing voor persoonlijke problemen. Ze zeiden dat Faria hen uitnodigde voor een privéconsult na een eerste ontmoeting, en dat is het moment waarop het misbruik, gemaskeerd als ‘behandeling’, begon.

Maus beschreef een vergelijkbaar scenario in haar tv-optreden. Ze zei dat de “behandeling” culmineerde in Faria die haar vier jaar geleden in zijn helende centrum verkrachtte.

Ze zei dat ze de beschuldiging voor zichzelf hield, omdat ze bang was dat ze zou worden vervolgd door Faria’s volgelingen en omdat ze geloofde “dat hij duizenden mensen genas.”

Zapater zei dat het normaal is dat overlevenden van seksueel geweld zich stil houden.

“We zien nog steeds vaak vrouwen die bang zijn om naar politiebureaus te gaan uit angst dat hun woord wordt betwist, omdat ze geen materiaal kunnen presenteren dat het geweld aantoont dat ze hebben geleden,” zei ze. “Dit is een storing die niet eens wordt besproken in de huidige juridische gangen. Professionals komen volledig onvoorbereid om met deze situaties, en vaak schamen deze vrouwen zich.”

Faria heeft via zijn advocaten alle beschuldigingen tegen hem ontkend.

“Het is belangrijk om te zeggen dat de stemmen en de gezichten van de [aanklagers] niet werden getoond,” zei Alberto Toron, een advocaat op het defensieteam van Faria, in een interview met de Braziliaanse krant Folha, verwijzend naar het feit dat alleen Maus en zakenvrouw Aline Saleh is in het openbaar zijn gehoord met hun beschuldigingen.

“Dus je ziet, je kunt de stem niet horen noch het gezicht zien,” zei Toron. “Deze dingen zouden meer dan 10 jaar geleden zijn gebeurd. Anderen meer dan vier jaar geleden. Het is onmogelijk om te zien of hij de persoon zelfs kent.”

Volgens The Associated Press heeft Faria bijna 9 miljoen dollar opgenomen voordat hij zich overgaf aan de politie. Ook wordt er gezegd dat onderzoekers vuurwapens en grote hoeveelheden geld hebben gevonden in een huis dat Faria gebruikte als een spirituele retraite.

Faria zit momenteel in hechtenis terwijl het onderzoek doorgaat.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlanders kamperen op vliegveld Barcelona

Britse politie arresteert een man en vrouw voor drones rond Gatwick