in

Bent u daar God?

Het is bijna Kerst maar het lijkt erop dat we in Nederland geen Kerststalletjes meer zetten bij onze Kerstboom en een bezoekje naar de Kerk voor de viering van de geboorte van Jezus zit er ook niet meer in. Want volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag is vrijgegeven zet de ontkerkelijking in Nederland met een grote vaart door.

Een groot aantal Nederlanders beschouwt zich niet een deel van een christelijke gemeenschap en driekwart van Nederlanders zeggen zelfs dat een kerken niet aanvullen bij hun visie van leven of het zin van het leven. Volgens onderzoek verliezen we onze vertrouwen in kerken en religieuze organisaties.

Er is een uitzondering in de dalende getallen bij een aantal orthodox-protestantse kerken, maar de grootste daling zien we de rooms-katholieke kerk. Reden hiervoor kan natuurlijk zijn dat de rooms-katholieke kerk de laatste tijd vaak in schandalen betrokken is geweest. Afgelopen 35 jaar is het aantal kerk bezoekende Nederlanders gekelderd van 28 naar 9 procent. Bij protestanten is dit minder maar nog steeds een halvering van 18 naar 6 procent.

Mensen die zich betrokken voelen bij een vorm van christendom hoort tegenwoordig tot een minderheid, “Gemiddeld zo’n 267 mensen haken per dag af, dat zijn er jaarlijks zo’n 100.000. Dat is een stad met de omvang van bijvoorbeeld Delft. In dit tempo hou je dat niet lang meer vol.” aldus SCP-onderzoeker Joep de Hart.

Met deze getallen en grote daling komt natuurlijk de vraag, ‘voelen de mensen die nog wel naar de kerk gaan zich christen?’ of is het gewoon nog uit een gewoonte?

Joep de Hart heeft hier ook nog iets over te zeggen, “Er wordt nog wel eens optimistisch gedaan over de mogelijkheid dat het christelijk geloof gewoon verder doorgaat, maar dan buiten een kerkelijke context” Volgens de hart is dit ook tot op zekere hoogte zo, “Maar uit onderzoek blijkt dat het op den duur moeilijk is het geloof als christelijk geloof overeind te houden als je nooit meer in een kerk komt.”

Maar Nederland is niet het enige land waar kerken achter ons laten en God niet meer een deel uitmaakt van levens. Duitsland, Frankrijk en Engeland moeten er ook in geloven (of juist niet…) “Heel lang is gedacht dat Europa hierin een soort voorhoede zou zijn en dat de rest van de wereld dan zou volgen.” aldus de Hart. Maar hier is natuurlijk niks van waar. Europa verliest langzamerhand zijn religie maar in het Verre Oosten en Afrika is geloof nog steeds een groot deel van het leven.

De Hart laat weten dat kerken zich ook grote zorgen maken van het verliezen van hun ‘kudde’. Hij laat weten dat de ene kerk zich meer zorgen maakt dan de andere. Sommige proberen het tij te keren en mensen weer naar het geloof te trekken, maar “ontkerkelijking is een gegeven waarmee kerkleiders al decennia lang vertrouwd zijn. Kerken worden leger en grijzer. En niemand heeft eigenlijk een oplossing bij de hand.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Neo-nazi-paar krijgt gevangenisstraf

Donkere man in VS denkt salaris op te halen, maar wordt aangehouden