in ,

Beloofde loonsverhoging van 1 juli gaat niet door

Een van de grootste werkgevers is bloemenveiling FloraHolland, waarvan de drieduizend medewerkers dinsdag een loonsverhoging van 2,5 procent zouden krijgen, maar nu minstens tot oktober moeten wachten. In combinatie met andere maatregelen zal het uitstel de kosten met minstens 2 miljoen euro verlagen.

“Het bedrijf zit in de problemen.” vertelt een woordvoerder van FloraHolland tegen de NOS, “We hopen tegen oktober beter nieuws te hebben voor onze werknemers, maar niets is nog zeker.”

Vakbonden zijn terughoudend om met de vertragingen in te stemmen, omdat loonsverhogingen vaak moeilijk te winnen zijn en toekomstige loonsverhogingen niet zeker zijn, aldus de NOS. Minder loon betekent ook dat werknemers minder werkloosheidsuitkeringen krijgen als ze in de nabije toekomst worden ontslagen.

In Nederland worden de meeste loonovereenkomsten collectief onderhandeld en toegepast in een hele industriële sector, hoewel grote bedrijven vaak hun eigen deals in huis hebben.

Focwa, een branchevereniging voor de lichttechnische sector, is er al in geslaagd om met de vakbonden tot overeenstemming te komen om de loonsverhoging die van juli tot december in werking treedt, uit te stellen.

Zo’n 19 bedrijven in de engineering- en technologiesectoren stellen een loonsverhoging van 3,5 procent uit voor vijf maanden, maar bieden werknemers extra vakantiedagen als compensatie, “Ik had er geen moeite mee.” zegt autoreparatiemedewerker Jan de Boer tegen de NOS, “Het helpt het bedrijf te groeien, dat is het belangrijkste.”

Een voedselbedrijf (anoniem) met 650 werknemers zal naar verwachting ook overeenstemming bereiken met de vakbond om het overeengekomen loonsverhoging van 4 procent uit te stellen.

Vakbondsfederatie FNV zei vorige week dat zij dit jaar de vraag naar loonsverhogingen over de hele linie staakt en helemaal niet zal letten op loonsverhogingen in sectoren die zijn getroffen door de coronacrisis.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het Turkse toerisme zal weer opbloeien na coronacrisis

Eerste lokale lockdown in Groot-Brittannië