in

België protesteert voor hoofddoekrechten op universiteit

Het #HijabisFightBack bijeenkomst werd georganiseerd door drie lokale ngo’s die moslimvrouwen vertegenwoordigen en strijden voor sociale integratie. Het protest was gericht tegen een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof dat een verbod op religieuze symbolen in het hoger onderwijs toestaat.

Het protest werd gedomineerd door jonge vrouwen, waaronder veel zonder hoofddoek, die wilden protesteren tegen discriminatie en solidariteit wilden tonen met hun leeftijdsgenoten die een hoofddoek dragen.

Demonstranten droegen borden als ‘Beoordeel een vrouw niet op haar dekmantel!’ ‘Waarom zou ik neutraal zijn?’ en ‘Waar is de vrijheid als ik niet kan doen wat ik wil?’

De demonstranten respecteerden de regels van de Belgische autoriteiten, droegen maskers en probeerden afstand te houden.

In juni oordeelde het Belgische constitutionele hof dat het verbieden van religieuze symbolen, inclusief hijabs, in het hoger onderwijs geen schending is van de vrijheid van godsdienst of het recht op onderwijs krachtens de Belgische grondwet en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

De beslissing kwam nadat een Brusselse rechtbank het constitutioneel hof verwees naar de zaak van een groep moslimvrouwen die het Francisco Ferrer College aanvechten omdat het haar studenten niet toestond hoofdbedekking te dragen.

Het verbod op hoofddoeken is echter niet wijdverbreid in België.

Verschillende Belgische instellingen voor hoger onderwijs, waaronder de beroemde Vrije Universiteit Brussel (VUB) of Katholieke Universiteit Leuven, maakten in juli duidelijk dat ze studenten verwelkomen “ongeacht geslacht, afkomst of sociale status, met of zonder hoofddoek”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Veel regen en wind voorspeld

Max Verstappen weigert te knielen voor Formule 1 race