in ,

Belastingdienst profileert ook bij inkomstenbelasting

Doorsnee burgers moesten de afgelopen jaren zelf aantonen geen fraudeur te zijn. Iedereen die als fraudeur werd bestempeld kreeg te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen, en daar bleef het niet bij. Deze mensen kregen ook meteen een waarschuwing achter hun naam en werden nog jaren geconfronteerd met extra controle en toezicht.

“In de praktijk kwam dit neer op het eruit pikken van burgers die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als ‘facilitator’ van fraude, als iemand die – mogelijk – misbruik organiseerde.” zo schrijft RTL Nieuws.

RTL Nieuws en Trouw melden dat er tussen 2012 en 2018 ruim 110 duizend aangiften inkomstenbelasting zijn geselecteerd onder de codenaam ‘1043’ bij de Belastingdienst. Dit was een codenaam van een project bij de Belastingdienst om ‘systeemfraude’ in de inkomstenbelasting tegengaan. Iedereen die werd bestempeld als fraudeur kreeg zelf geen bericht dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Aftrekposten werden standaard afgewezen. Alle bewijzen die wel klopten werden vaak ook niet geaccepteerd, volgens het onderzoek. RTL Nieuws en Trouw melden dat er nog steeds ongeveer 18 duizend mensen onder het vergrootglas liggen.

CDA’er Pieter Omtzigt reageert via zijn Twitter, “Dit is heel ernstig. @renskeleijten en ik vragen al maanden of er CAF-fraudejachten waren buiten de toeslagen. het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig.”

Twitter Omtzigt

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse toeristen vast in Portugal vanwege lockdown

Starbucks werknemer schrijft ‘ISIS’ op beker Moslima