in ,

Belastingdienst heeft een geheime zwarte lijst van ‘verdachte’ burgers

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

Uit onderzoek van RTL nieuws en Trouw is gebleken dat de Belastingdienst bijna 20 jaar lang een geheim registratiesysteem heeft gebruikt, waarin burgers terechtkwamen, die volgens de belastingdienst ‘signalen’ lieten blijken van fraude.

De Fraude Signalerings Voorziening of FSV, zoals de belastingdienst hem noemt, bestaat sinds 2014 maar is sinds 2001 actief. Het lijst bestond uit de namen van 180 duizend burgers en is niet in elkaar gezet op feiten alleen, zelfs geruchten en andere informatie waarvan de waarde niet helder is, was opgenomen in deze lijst.

Een oud medewerker van de dienst laat weten dat als je terechtkwam in deze lijst, werd je meteen ook behandeld als een fraudeur, “Ik heb me er zeer over verbaasd, zo krijg je dus A- en B-burgers.”

Het ministerie van Financiën meld dat het lijst, afgelopen donderdag, plotseling uit het lucht is gehaald. Dit een jaar nadat een eerste, vertrouwelijke rapportage, over het systeem werd gepubliceerd. De belastingdienst wilde het lijst vorig jaar nog houden, maar zou hem zogenaamd ‘opschonen’, maar een ambtelijke privacy-expert kreeg, na vragen van RTL nieuws en Trouw, een latere versie van het rapport onder ogen en besloot dat deze lijst absoluut een schending was van privacy. De hoogste ambtenaar van de belastingdienst besloot daarop de stekker uit de FSV te trekken.

De tweede versie van het vernietigende rapport over de FSV, uit november, waarschuwt voor de grote risico’s van deze systeem. We hebben het over het ‘stigmatisering’ van hele groepen of het aanpakken van burgers op basis van onjuiste informatie en geruchten die niet werden gecheckt naar juistheid.

De burgers die in deze ‘zwarte lijst’ terechtkwamen werden meteen behandeld als fraudeur en harder aangepakt ‘dan noodzakelijk is’, met mogelijk ‘aanzienlijke nadelige gevolgen’, aldus het rapport, die u via de link hieronder kunt lezen.

GEB-DPIA FSV – nov 2019 (versie 1.2)

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Angst van Coronavirus zorgt voor drukte bij drogisterijen

Veiligheid eerst : TU Delft adviseert thuis te blijven bij hoestklachten