in ,

Belastingdienst geeft toe : Mensen met dubbele nationaliteit werden extra streng gecontroleerd

De Belastingdienst heeft toegegeven dat ze mensen met een dubbele nationaliteit werden gekozen voor extra controles. 11 duizend mensen zijn hierdoor strenger gescreend, volgens omroep RTL op maandag.

Het is voor het eerst dat de belastingdienst bevestigt dat zij de dubbele nationaliteit heeft gebruikt als ‘indicator’ voor mogelijke fraude, en zou kunnen suggereren waarom de meeste gezinnen die betrokken waren bij het recente schandaal voor kinderopvang, een etnische minderheidsachtergrond hadden.

De Belastingdienst bevestigde aan RTL dat zij in 2012 een risicobeoordelingsprogramma heeft opgesteld dat gebruik maakte van vijf criteria op basis van ‘kennis, expertise, patronen en de ervaring van eerdere jaren’. Het claimen van hoge belastingaftrek was ook een trigger, naast de dubbele nationaliteit.

“In 2014 en 2015 is de wet gewijzigd, zodat de gemeentelijke registers niet langer informatie bevatten over dubbele nationaliteit, maar de Belastingdienst bleef oude lijsten gebruiken.” aldus RTL. De Nederlandse privacywaakhond AP is een onderzoek begonnen.

Kamerleden Pieter Omtzigt en Renske Leijten, die al lang campagne voeren voor de rechten van gezinnen die geld hebben verloren in de kinderbijslagzaak, hebben gezegd dat ze nu antwoorden willen van ministers over hoe lang dit al gaande is.

“Dit is buitengewoon ernstig en een klap in het gezicht van de samenleving.” zei Leijten, “Er werd ons beloofd dat dingen zouden worden opgeruimd, maar nu, na al die tijd, komt dit uit.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavirus domineert Google-trends tijdens lockdown

Corona in Turkije