in ,

Belasting op dagjestoerist en Airbnb-verbod in Amsterdam

Belasting in rekening brengen op dagjestoeristen, een kortingskaart voor bewoners en een totaal verbod op vakantieverhuur via bureaus als Airbnb zijn enkele van de ideeën van gemeentelijke marketingbureau Amsterdam & Partners om het stadstoerisme te hervormen.

De aanbevelingen zijn opgesteld door onderzoekers, bewoners, lokale bedrijven en vertegenwoordigers uit de culturele sector met als doel ervoor te zorgen dat de dagen van het massabudgettoerisme voorbij zijn.

“Het coronavirus heeft ons laten zien wat we missen door de afwezigheid van bezoekers, maar ook hoe fijn het is om klant en bezoeker te zijn in onze eigen stad”, zegt marketingchef, Geerte Udo van Amsterdam & Partners tegen het Parool. Volgens Udo zijn een aantal inwoners de afgelopen jaren van de stad vervreemd geraakt door het enorme aantal toeristen.

De suggesties die nu worden aangedragen voor nader onderzoek zijn onder meer een toeristenbelasting voor dagjestoeristen. Toeristenbelasting op overnachtingen en boottochten levert in een normaal jaar ongeveer 200 miljoen euro op voor de stadskas.

“Ongeveer de helft van alle toeristen zijn hier voor maar één dag, en het is niet oké dat hotels en touroperators op het kanaal de enige zijn die de prijs betalen”, aldus Udo. “We zeggen niet dat je tol moet invoeren voor iedereen die van buitenaf naar de stad komt. Ons advies is om te onderzoeken of een toeristenbelasting een rol zou kunnen spelen.”

Nog een idee is om bewoners een speciale kortingskaart voor musea en winkels te geven, wat hen volgens Udo zou kunnen aanmoedigen om meer gebruik te maken van de stad en de afhankelijkheid van sommige bedrijven en culturele instellingen van toeristen te verminderen.

Het bureau ondersteunt ook groeiende oproepen tot een verandering van de beruchte rosse buurt van de stad om toeristen te ontmoedigen die alleen naar prostituees komen kijken en drugs gebruiken.

Volgens de Volkskrant schat Udo dat 20 procent tot 25 procent van de toeristen geen respect of echte interesse heeft in de stad. “Die kunnen we zonder”, zegt ze tegen de krant.

De stad werkt al aan plannen om de rosse buurt te herontwikkelen en een optie die wordt overwogen is het verplaatsen van de raambordelen naar een speciaal gebouwde locatie elders.

Bovendien moet vakantieverhuur in privéwoningen zo snel mogelijk worden verboden, aldus het rapport van het agentschap. Airbnb is in sommige drukke delen van de stad al verboden.

Het bureau stelt ook voor om meer te focussen op congres- en museumbezoekers, een brede definitie die ook een bezoek aan het Heineken Experience Center omvat, aldus de Volkskrant.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jihad-bruid, die tieners rekruteerde, keert terug naar Nederland

Opnieuw stijging in aantal coronabesmettingen : 5790