in ,

Belasting omhoog? Belasting omlaag? : Wat veranderd in 2021?

Zoals elk jaar treden er aan het begin van het nieuwe jaar een hele reeks nieuwe regels, voorschriften, belastingupdates en andere wijzigingen in werking.

Het basistarief voor inkomstenbelasting gaat op de salarissen omlaag naar € 68.507, van 37,35 procent naar 37,1 procent. Tussen 2022 en 2024 gaat het basisbelastingtarief verder omlaag, tot 37,03 procent. Ook andere belastingvoordelen veranderen, wat het besteedbaar inkomen van werkenden zou moeten verhogen.

De fiscale aftrekbaarheid voor zelfstandigen daalt met € 360,- tot € 6.670.

Het heffingsvrij vermogen over vermogen stijgt van € 30.846 naar € 50.000. Mensen met tussen de € 50.000 en € 100.000 aan spaargeld en aandelen betalen bijna 0,6 procent vermogensbelasting, maar tot € 1 miljoen 1,4 procent, en meer dan € 1 miljoen 1,8 procent.

Er worden nieuwe regels ingevoerd om het voor startende ondernemers gemakkelijker te maken om personeel uit het buitenland aan te trekken, door de loonvereiste te verlagen. Nieuwe bedrijven kunnen werknemers in plaats daarvan aandelen aanbieden. Deze maatregel wordt naar verwachting vanaf maart ingevoerd.

Het minimumloon gaat voor mensen van 21 jaar en ouder omhoog naar € 1.684,80 per maand of € 77,76 per dag.

Huisvesting

Overdrachtsbelasting;
Starters onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen, hoewel de details nog moeten worden afgerond.

De belasting blijft 2 procent voor alle anderen als ze van plan zijn om zelf in het pand te wonen, maar als u van plan bent het te verhuren of als u een commerciële investeerder bent, schiet de belasting op tot 8 procent.

Huiseigenaren zullen een energielabel moeten hebben als ze hun woning willen verkopen. Tweeverdieners zullen meer kunnen lenen. Banken houden momenteel 80 procent van het tweede salaris mee bij het berekenen van de maximale hypotheken.

Het kabinet verlaagt de maximale aftrek voor hypotheekrente van 46 procent naar 43 procent. Dit treft in feite alleen mensen in de hoogste belastingschijf.

De landelijke hypotheekgarantieregeling wordt nu toegepast op woningen tot € 325.000, -.

Huurders in dure sociale huurwoningen kunnen een eenmalige huurverlaging aanvragen als hun inkomen zou dalen.

De regering is ook van plan om vanaf juli een plafond te stellen aan huurverhogingen in de niet-huurgecontroleerde sector van 2,4 procent, maar dat plan is nog niet goedgekeurd door het parlement.

Auto’s

De vrijstelling motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische bestelwagens en hybride plug-ins blijft gelden tot 2025. De motorrijtuigenbelasting voor diesel- en benzineauto’s gaat afhankelijk van het gewicht met gemiddeld € 24,- per jaar omhoog.

Mensen met een elektrische of hybride bedrijfswagen betalen 8 procent belasting over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs en 22 procent over de rest. Eigenaars van bedrijfswagens op benzine betalen 22 procent.

Auto’s ouder dan 50 jaar hoeven geen jaarlijkse APK-keuring meer te ondergaan.

Trekkers zullen geregistreerd moeten zijn bij de RDW en voorzien zijn van een kenteken.

Zakelijk

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd van 16,5 procent naar 15 procent in 2021, en de drempel voor het verlaagde tarief gaat omhoog van € 200.000 naar € 245.000. Het zal in 2022 weer toenemen tot € 395.000.

Het kabinet is ook van plan een belasting in te voeren op de uitstoot van kooldioxide, maar die is nog niet uitgewerkt. Ook zouden Nederlandse bedrijven royalty’s moeten gaan betalen, maar nogmaals, de details zijn nog niet definitief.

Andere

Luchthavens brengen een luchtvaarttoeslag in rekening van € 7,85 per persoon die vanuit een Nederlandse luchthaven vliegt, maar de heffing wordt niet toegepast op transferpassagiers en kinderen onder de twee jaar.

Alle gewone winkels moeten tabaksproducten verborgen houden en gespecialiseerde tabakswinkels mogen hun waren niet langer binnen of buiten de winkel of op hun websites adverteren. De belasting op een pakje sigaretten gaan zo’n 12 cent omhoog, terwijl een pakje shag ongeveer 30 cent meer gaat kosten.

Er komt een nieuwe regelgeving om ervoor te zorgen dat alle nieuwe gebouwen voldoen aan de zogenaamde Beng-norm, of nagenoeg energieneutraal zijn.

Dronegebruikers met een drone van meer dan 25 kilo moeten zich aanmelden bij de RDW en het kenteken op de drone vermelden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

2021 wordt een jaar van herstel en hervormingen voor Turkije

Vijf mannen gearresteerd na vandalisme en brandstichting in Drenthe