in

Bekir E. loofde zelfs een beloning uit voor iedereen die Humeyra (16) zag

Terwijl haar vader voor school op haar wacht, wordt Humeyra (16) achter het gebouw vermoord door haar ex. De gruwelijke climax van vijftien maanden terreur, waar de familie zo vaak voor waarschuwde. Dit is hun verhaal.

Elke dag, al maandenlang, brengt de vader van de 16-jarige Humeyra uit Rotterdam zijn jongste dochter naar school. Dus ook deze 18de december. Eigenlijk brengt hij haar overal naartoe. De tiener van het Rotterdam Design College gaat nooit meer alleen de deur uit. Of het nou school of haar bijbaantje is, of zelfs maar een tripje naar de winkel. Op stap met vrienden is er helemaal niet meer bij. De constante stroom doodsbedreigingen van haar nota bene veroordeelde ex-vriend Bekir slopen het leven van Humeyra.

Nou ja, ‘ex-vriend’. Dát beeld van een veel te jonge tiener die ‘twee jaar’ een relatie had met een foute oudere vent, willen haar twee zussen, haar broer en haar nichten die bij advocaat Nelleke Stolk hun verhaal doen, graag bijstellen. ,,Ze had hem in juli 2017 leren kennen, via Facebook. Toen was ze 15. In september kreeg ze dan wat met hem, maar dat is hooguit een paar weken geweest.”

‘Relatie’
Hoewel ze het zelf niet met zoveel woorden benoemen, doet de manier waarop Humeyra’s twee oudere zussen (28 en 38 jaar) de relatie beschrijven meer denken aan een loverboy-achtige situatie dan aan een gelijkwaardige relatie. Humeyra was in de veronderstelling dat haar vriendje veel jonger was dan 30. Met dure cadeaus pakt hij het jonge meisje aanvankelijk compleet in.

De relatie is nog maar een paar weken oud als het tweetal eind september 2017 door een agent wordt aangehouden tijdens een reguliere politiecontrole. Humeyra zit op de achterbank, Bekir zit achter het stuur. Humeyra heeft geen legitimatie bij zich. De agent voelt nattigheid en vraagt Humeyra mee naar het bureau. ,,Daar vertelde die agent: weet je wel dat hij 30 is,’’ vertellen de zussen. Humeyra schrikt zich rot. Vanaf dat moment neemt ze afstand van Bekir. Het is de start van vijftien maanden terreur, vertelt de familie.

Hoewel de familienaam meteen al in de media te vinden was, willen ze nu niet bij naam genoemd worden. En niet op de foto. De reden laat zich raden: na Bekirs arrestatie werden nog enkele verdachten opgepakt. Mannen van wie de familie het bestaan niet wist. Wie weet wat er allemaal rond Bekir nog meer rondloopt aan gevaarlijke gekken. En het vertrouwen dat politie en justitie de familie zal beschermen, is helemáál weg, blijkt uit hun verhaal.

Hij loofde een beloning uit voor iedereen die haar ergens zou hebben gezien

Dreigen
Als Humeyra het contact met Bekir verbreekt, durft ze alleen haar jongste zus te vertellen over hem. Maandenlang lijkt er daarna niks aan de hand. Totdat Humeyra in mei 2018 thuiskomt en vertelt dat ze flauwgevallen is.

Bekir blijkt haar al maanden te dwingen met hem om te gaan. ,,Hij zei: anders vermoord ik je vader, je moeder, je familie… Wat kon ze? Ze was 15, bang. Zij moest doen wat hij zei.” Op 6 mei loopt het mis als Bekir Humeyra bij haar bijbaantje in een restaurant ophaalt en thuis mishandelt. ,,Ze had blauwe plekken, haar tand was gebroken. Alleen omdat Bekirs ouders ’s avonds thuis zouden komen, heeft hij haar laten gaan.”

Ziekenhuis
Humeyra huilt. Haar zus licht de rest van de familie in. Humeyra’s vader wordt zo emotioneel dat hij in elkaar zakt en in het ziekenhuis belandt. Achteraf zeggen de zussen – van wie alleen de jongste net als Humeyra ook nog bij de ouders woont – dat ze wél wat gemerkt hadden. Hoe hun goedlachse zusje stiller was geworden. En zakte voor haar examen. Voorheen ging het altijd goed op school.

De familie wil aangifte doen. Dat kost nog moeite. Pas na aandringen van een maatschappelijk werkster, erbij gehaald door een van de zussen, maakt de politie tijd vrij. De familie neemt zelf ook maatregelen. Zelfs als Humeyra naar de winkel op de hoek moet, gaat haar vader mee. ,,Mijn ouders hebben een keer Bekirs ouders gebeld’’, vertelt Humeyra’s broer. ,,En gezegd: hij is één keer de fout in gegaan, wij gaan het hierbij laten als hij afstand houdt. Wij wilden echt geen conflict.” Maar uit het antwoord merken ze dat Bekirs ouders weinig invloed meer hebben op hun ontspoorde zoon.

Dat blijkt wel. Want ondertussen barst een bijna dagelijkse telefoonterreur los. ,,Elke dag werden we gestalkt, anoniem bellen, tig keer per dag. Scheldpartijen, bedreigingen… Zij móest met hem gaan,” vertellen de zussen. ,,En zwartmaken op social media, hè. Dat zij dure schoenen zou hebben gestolen van hem. Hij loofde zelfs een beloning uit: voor iedereen die haar ergens zou hebben gezien.”

Politie
De familie neemt constant contact op met de politie. ,,Humeyra mocht geen ander telefoonnummer nemen’’, vertellen de zussen. ,,We moesten al die gesprekken opnemen. Op een gegeven moment zeiden we: hoeveel gesprekken hebben jullie nodig? Maar we moesten blijven opnemen. Een keer belde hij zelfs toen we net op het politiebureau waren.”

De man van een van de nichten van Humeyra, die ook bij het gesprek is, knikt richting Humeyra’s zussen: ,,De politie heeft gewoon gespeeld met hen, ze werden steeds weer weggestuurd, blijf maar gesprekken opnemen. Dat spoort toch niet.”

Ondertussen ligt er wel een aangifte tegen Bekir. Als hij geen contact opneemt met Humeyra wordt hij niet in voorarrest genomen. Op 30 mei gaat Humeyra weer naar de politie met bewijs dat ze wordt lastiggevallen. ,,Maar er gebeurde niets,” zegt advocaat Nelleke Stolk. De familie wordt langzaam wanhopig. De politie laat Bekir maar rondlopen. Behalve de familie lijkt niemand de ernst van de situatie in te zien.

Opstel
Humeyra’s school, het Design College, zegt tot op de dag van vandaag ‘de aard en de ernst van de situatie niet te kennen’. Het verbijstert de familie. In het dossier zit zelfs een opstel van Humeyra, een schrijfopdracht over wie je bent en wat je wilt. Humeyra – gek op kinderen en dieren – schrijft dat ze kraamverzorgster wil worden. Maar ook in enkele alinea’s dat ze wordt achtervolgd en zelfs voor een tijd naar Turkije wil vluchten. Waar ze als geboren Rotterdamse niks te zoeken heeft, maar waar haar ouders nog vaak naartoe gaan. De school onderneemt er geen actie op. Zelfs niet als een van de zussen vraagt of Humeyra eerder van school weg mag, om tijdelijk naar Turkije te vluchten.

Bekir wordt 16 augustus eindelijk veroordeeld vanwege de mishandeling van mei. Hij krijgt zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. En, wellicht het belangrijkste, hij mag twee jaar lang op geen enkele manier contact opnemen met Humeyra. Even is de opluchting groot bij de familie: ze hebben hem. Humeyra heeft dan ook een ander telefoonnummer.

Maar Bekir – die hemelsbreed een paar kilometer verderop woont, in Delfshaven – zit niet vast. Hij is niet bij de uitspraak van de politierechter. En wordt evenmin opgepakt.

Stalken
Doordat Humeyra een ander nummer heeft, blijft het tot 4 november rustig. Dan begint het weer. Bekir benadert zelfs een nichtje van Humeyra via Instagram. Die reageert meteen met ‘weet je wel wie ik ben?’ ,,Dat wist hij dus niet,” vertelt de moeder van dat nichtje, ook bij het interview aanwezig. ,,Zij zegt: ik ben familie van Humeyra, dus wil je mij niet lastigvallen.” Dan wordt ook het nichtje bedreigd.

Het stalken houdt echter niet op. De familie krijgt weer diverse telefoontjes en bedreigingen over zich heen. Het contactverbod wordt aan alle kanten geschonden, al staat Bekir fysiek niet voor de deur. ,,Wel belde er een keer een onbekende vrouw aan, die zei: ‘Je broer heeft me gestuurd’”, vertelt de jongste zus van Humeyra. ,,Ik zei: m’n broer, waarvoor dan? Toen ik beneden kwam, was ze weer weg. Later stuurde Bekir berichten dat-ie elke dag escortvrouwen op ons af zou sturen.”

Contactverbod
Het kost de familie opnieuw moeite bij de politie gehoor te vinden. In december ontstaat zelfs discussie over de lengte van het contactverbod. Drie maanden, zegt de dienstdoende agent. Pas met Slachtofferhulp erbij weet de familie de agent erop te wijzen dat in het vonnis twee jaar staat. Slachtofferhulp bevestigt die lezing.

Humeyra ontvangt ook nog een foto, van Bekir met twee pistolen in zijn hand. Pas weken later gaat ze ermee naar de politie. ,,Ze zeiden: waarom kom je daar niet meteen mee? Maar Humeyra dacht: zijn gezicht staat er niet op, zal wel weer geen bewijs zijn. Ze begon de moed toen al te verliezen.”

Ondanks het overtreden van het contactverbod, pakt justitie Bekir maar niet op. Op 18 december wil Humeyra opnieuw aangifte doen. Als haar vader haar bij school komt ophalen, om met haar door te rijden naar het bureau, komt niet Humeyra, maar een andere scholier naar hem toe. Want, ‘er is wat gebeurd…’

Aan de andere kant van het gebouw ligt zijn dochter, met meerdere kogels de dood ingejaagd…

De woordvoering in deze zaak ligt bij het Openbaar Ministerie, waar de politie onder valt. Het OM zegt dat Bekir eerst spoorloos was. En dat hij niet werd vastgezet omdat hij Humeyra weken met rust zou hebben gelaten.

De familie van Humeyra overweegt juridische stappen tegen de politie.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vrouw van de Noorse miljardair gekidnapt

Rotterdam helpt 10 procent werkloze jongeren aan werk of naar school