in

Bekenden van Gökmen T. betwijfelen religieuze motieven

Tramterrorist Gökmen T. waarschuwde dat hij bij een geweldsexplosie veel slachtoffers zou maken. Dat zegt een kennis die veel optrok met de Utrechtse aanslagpleger. Maandag moet T. voor het eerst voor de rechtbank verschijnen.

Volgens een vroegere vriend hing de dreiging van Gökmen T. in de wijk Kanaleneiland al lang in de lucht. Tijdens gezamenlijke autoritten ging hij tot juli 2017 regelmatig tekeer. „Dan zei hij dat hij er ’tien zou meenemen’ als de politie hem zou aanhouden. Hij heeft echt meerdere malen geroepen dat hij mensen zou vermoorden. Tegelijkertijd speelde hij dan met zijn pistool. Zo haalde hij de kogels eruit, blies de loop door en stopte de kogels er weer in.”

Terroristisch misdrijf
Justitie beschouwt de schietpartij in een Utrechtse tram op 18 maart nog altijd als een terroristisch misdrijf. Daarvoor zijn verschillende aanwijzingen. Gökmen T. riep ’Allahu akbar’ en liet een briefje achter met de tekst ’voor mijn moslimbroeders’. Hij verkeerde in kringen van radicale islamisten. Vooral zijn broer heeft nauwe banden met de Kalifaatstaat-beweging van de in Turkije tot levenslang veroordeelde islamist Kaplan, onthulde De Telegraaf eerder.

Gökmen noemde de Kaplan-beweging ’stoer’ en bestempelde oprichter Cemaleddin Kaplan als ’held’, verklaart de vroegere vriend van de Utrechter. Volgens hem deed Gökmen zich echter voornamelijk voor als vroom moslim om zo makkelijker geld los te praten bij gelovigen, die hij nooit terugbetaalde. In de moskee probeerde hij gestolen spijkerbroeken te verhandelen. „Als je zijn computer gaat onderzoeken, zul je echt geen IS-propaganda tegenkomen. Dat geloof ik niet.” Gökmens ex-vriendin bevestigt dat beeld. Beiden geloven dan ook niet dat T. de aanslag pleegde omwille van religieuze motieven.

Ziek
Er zijn veel aanwijzingen dat Gökmen agressieve persoonlijke motieven had en psychisch zeer instabiel was. „Hij was psychisch helemaal ziek”, beweert een Utrechtse drugshandelaar die op de straten van Kanaleneiland regelmatig met Gökmen te maken had. „Helemaal loco. Hij wilde zijn ex neerschieten. Met een pistool dat hij had gevonden in een schuurtje, waar hij een partij wiet had gestolen.”

Drie mensen stierven direct na de schietpartij op maandag 18 maart: een vrouw van 19 en twee mannen (28, 49). Een 74-jarige automobilist werd geraakt en overleed later. Meerdere omstanders op het 24 Oktoberplein raakten gewond. Er hadden nog meer slachtoffers kunnen vallen, maar Gökmens pistool blokkeerde.

De oude kennis, destijds eveneens verslaafd aan drugs, nam Gökmens dreigementen en obsessie met het pistool toen weinig serieus. „Ik dacht dat hij stoer aan het doen was. Daarom heb ik het toen ook niet aan de politie gemeld. Maar achteraf denk ik dat het gewoon een zieke droom van hem was, als gefrustreerde man die woest op de wereld was. Dat begon al nadat zijn vader in 2008 terugverhuisd was naar Turkije. Hij voelde zich door hem in de steek gelaten en door Nederland benadeeld als hij weer gestraft werd voor misdrijven als diefstal, inbraak en wapenbezit. Als hij dan drugs gebruikt had, voelde hij zich een soort Superman, die alles kon doen wat hij wilde. Onder invloed van drank en cocaïne trok hij makkelijk een pistool om dat op anderen te richten.”

Hekel
Gökmen T. moet tevens voorkomen voor het verkrachten van zijn ex-vriendin. Zij zal maandag ook spreken en stelt dat hij een hekel had aan Nederlanders. „Hij beschouwde Hollandse vrouwen als ’hoeren’.” Dat beeld rijst ook op uit een video uit 2011 waarin Gökmen in Utrecht een GeenStijl-verslaggeefster beledigt omdat ze in zijn ogen te weinig kleren aan heeft en ’een democraat, niet sharia’ is. „Zeker als de coke dreigde op te raken werd hij gevaarlijk”, zegt de ex. „Ik heb hem in zijn ogen aangekeken, die werden dan duivels.”

De ex deed in juli 2017 aangifte tegen Gökmen vanwege verkrachting. „Op die 11e juli dreigde hij ook mijn huis in de fik te steken als ik mijn hond zou uitlaten”, zegt ze. „Ik heb toen de politie gewaarschuwd hoe gevaarlijk hij was. Hij is een tijdbom. Want als hij dit doet met mensen die hij kent, wat zal hij dan wel niet doen met onbekenden? Hij heeft in 2017 ook al mijn buurman een kopstoot gegeven en bedreigd met een mes omdat hij geld van hem wilde hebben voor drugs. De afschuwelijke daad in Utrecht had gezien die aanwijzingen misschien wel voorkomen kunnen worden.”

Verplicht
De 37-jarige T., van Turkse komaf, had aangekondigd niet naar de zitting te willen komen en heeft zijn advocaat de laan uitgestuurd. Maar de rechter heeft T. verplicht aanwezig te zijn, zelfs al wordt de zaak maandag nog niet inhoudelijk behandeld.

De vroegere vriend van Gökmen deed geen melding bij de politie.

Een woordvoerder van het OM, die de uitspraken van Gökmens vriend onder ogen krijgt, zegt dat die niet bij justitie bekend waren – hij kan ze dus ook niet bevestigen. „De beweegredenen van de verdachte zijn nog onderwerp van onderzoek.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet strijdt tegen witwassen: 3000 euro cash betalen mag niet meer

Politie-invallen bij vier Nederlandse autohandelaren