in

Basisscholen mogelijk eerder open

Het kabinet is bereid om te kijken naar heropening van basisscholen eerder dan 18 januari, als de besmettingscijfers het toelaten, zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens het debat over de nieuwe maatregelen.

Rutte kwam vanuit het hele politieke spectrum onder druk te staan om de vijf weken durende sluiting van basisscholen te vergemakkelijken, zeker gezien de impact op meer kwetsbare leerlingen.

“Ouders dwingen om thuis te werken door kinderen onderwijs te ontnemen?” aldus partijleider Jesse Klaver tijdens het debat. “We hebben eerder dit jaar geleerd dat het sluiten van scholen schadelijk is voor alle kinderen, vooral voor de kansarmen. Gezien de luchthaven Schiphol, kerken en voetbal kunnen doorgaan, voelt dit bitter aan.”

Om basisscholen op 11 januari te heropenen, moet er op 3 januari een besluit zijn genomen. “En dan weten we nog niet veel”, zei Rutte. “Ik zeg geen nee, maar ik wil geen valse verwachtingen wekken. Wees dus niet boos als het niet kan gebeuren.”

In november zeiden onderzoekers van de Universiteit van Oxford dat de opschorting van face-to-face onderwijs op Nederlandse basisscholen tijdens de eerste lockdown een grotere impact had op kinderen van wie de ouders een lager opleidingsniveau hebben.

Op het hoogtepunt van de pandemie in april zei één op de vijf Nederlandse schoolleiders dat ze sinds de sluiting van scholen vanwege coronavirus niet met al hun leerlingen in contact konden komen. In totaal konden leraren zo’n 5200 leerlingen niet bereiken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Weer.nl : Geen witte Kerst

Kabinet scherpt regels aan : Hema en Action gedwongen te sluiten