in

Basisscholen gaan weer open maar geen evenementen tot 1 september

Premier Rutte heeft gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie bekend gemaakt dat vanaf 11 mei basisscholen en kinderdagverblijven weer geleidelijk open kunnen. Georganiseerde evenementen blijven verboden tot 1 september verboden.

“Dit is op dit moment het maximale dat we kunnen doen.” aldus Rutte aan verslaggevers. Hij benadrukte dat te snel versoepelen van de regels voor sociale afstand zal leiden tot een tweede golf van infecties en dat moeten we voorkomen, “Dit zijn moeilijke overwegingen, maar het is een kwestie van beter dan genezen. We moeten heel voorzichtig zijn.”

Hoofd van RIVM, Jaap van Dissel laat weten dat de beslissing om scholen te heropenen is gebaseerd op een breed scala aan onderzoeken waaruit blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat jonge kinderen het virus doorgeven of zelf ernstige symptomen krijgen, “Er zijn geen clusters waarin scholen een hotspot lijken te zijn.” aldus Van Dissel. “En de sluiting van de scholen heeft geen invloed gehad op de verspreiding. Leraren hebben het recht om getest te worden op het virus als ze symptomen hebben.”

Jonge kinderen mogen ook weer deelnemen aan teamsporten, maar zonder formele wedstrijden die een groter risico op verspreiding van het virus inhouden. Jongeren onder de 18 mogen ook weer deelnemen aan teamsporttraining, mits ze zich houden aan de 1.5 meter regel, “Maar dit betekent dat er geen ouders komen kijken en de kinderen zullen thuis douchen.” aldus Rutte die ook zei dat ambtenaren zullen kijken naar de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jongeren die geen lid zijn van een club ook kunnen deelnemen aan georganiseerde sporten.

Het verbod op evenementen wordt verlengd van 1 juni tot 1 september, omdat ‘we de risico’s niet aankunnen’, zei Rutte, “Dit betekent tot 1 september geen profvoetbal. We kunnen niet anders dan dat we dit offer moeten brengen.”

De Nederlandse voetbalbond KNVB had gehoopt volgende maand de training te hervatten ter voorbereiding op de afronding van het seizoen voor begin augustus, maar dat zit er voorlopig nog niet in.

Verzorgingstehuizen

De premier zei dat bezoeken aan verpleeghuizen blijven verboden vanwege het risico voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving, eraan toevoegend dat deskundigen is gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om deze regel te versoepelen. Daarnaast wordt er ook meer onderzoek gedaan naar het gebruik van gezichtsmaskers en handschoenen in beroepen waarbij lichamelijk contact betrokken is, ‘maar ondertussen kunnen kappers, manicures en fysiotherapeuten hun werk niet doen’, aldus de premier.

Basis Regels

Rutte benadrukte dat de belangrijkste regels zoals, thuiswerken, zoveel mogelijk thuisblijven en 1,5 meter afstand houden van anderen, nog steeds voorop staan, “Deze basisregels hebben ons gebracht waar we nu zijn.” aldus de premier, “Dit is een virus. Het enige dat we echt weten, is dat de regel van 1,5 meter het risico op verspreiding van Covid-19 verkleint.”

De basisregels voor sociale afstand worden verlengd tot 20 mei en in de week daarvoor beslissen de ministers of ze verder moeten worden verlengd, “En we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijven alert.” aldus Rutte.

Rutte benadrukte nogmaals dat alles draait om samenwerken wanneer het komt op verslaan van het coronavirus, “De vrijheid van één persoon mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander.”

Gevraagd of mensen zomervakanties veilig konden boeken, zei Rutte, “Persoonlijk heb ik een paar dingen geannuleerd en boek ik niets. Het is aan individuen zelf. Maar we kunnen niet meer dan drie weken vooruit zien.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : Vermindering in het aantal doden deze maand

Corona : Wereldgezondheidsorganisatie zegt “Dit virus zal nog lang bij ons blijven.”