in ,

Banenverlies neemt toe : KLM schrapt duizenden banen

De Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij had tot vrijdag de tijd om tot een deal te komen, waardoor waarschijnlijk enkele duizenden banen verloren zullen gaan. Er is naar verluidt nog geen deal gesloten met de 3000 piloten van de luchtvaartmaatschappij.

Details zijn nog niet gepubliceerd, maar de bezuinigingen zullen bijdragen aan de groeiende lijst van reorganisaties en ontslagen in de tweede helft van het jaar, nu de effecten van de coronacrisis doorwerken op de arbeidsmarkt.

Woensdag meldde Shell dat er 9000 banen zouden worden geschrapt bij een reorganisatie, terwijl bouwconcern Bam zei dat het zijn personeelsbestand met enkele honderden zou inkrimpen. Bij Tata Steel in IJmuiden komen 850 arbeidsplaatsen in gevaar.

“Het is niet meer dan logisch dat bedrijven nu reorganisaties aankondigen”, zegt analist Corné van Zeijl tegen de Telegraaf. “Iedereen heeft gekeken hoe de coronacrisis zich ontwikkelt. Nu we weten dat de situatie niet verbetert en er een tweede golf op komst is, moeten bedrijven reageren.”

De Nederlandse werkloosheid stijgt naar verwachting volgend jaar naar 6,5 procent als de volledige impact van de coronacrisis toeslaat.

UvT (Universiteit van Tilburg) hoogleraar, Ton Wilthagen vertelt de Telegraaf dat reorganisaties niet alleen het gevolg zijn van het coronavirus, “De grootste Nederlandse werkgevers worden allemaal kleiner door digitalisering, automatisering en robots”, zegt hij. “Dat toegevoegd aan het coronavirus is een behoorlijk giftige cocktail als het om banen gaat.”

De Nederlandse overheid heeft 1,4 miljard euro uitgetrokken om mensen die door de coronaviruscrisis hun baan verliezen te helpen bij het omscholen en het vinden van nieuw werk.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zwitserland verhoogt minimumloon naar 3800 euro

Een op zes mensen laks met coronaregels