in

Ballonvaarder krijgt € 68.000 boete voor doodschrikken van drie zeldzame papegaaien

De vogels stierven letterlijk van schrik toen de heteluchtballon, die in maart 2017 deelnam aan een wedstrijd, slechts 50 meter van de vogelkooi af voer en de hoofdbrander van de ballon ontstak. Het lawaai van de ontploffing bezorgde de dieren, ter waarde van tienduizenden euro’s, zoveel stress dat ze zijn overleden.

Een Brabantse rechtbank had eerder vastgesteld dat de vogels waren gestorven door stress, maar de schuldige was tot dusver niet geïdentificeerd. Uit hoogte- en afstandsgegevens bleek echter dat het een ballonvaartbedrijf uit Schijndel was dat het dichtst bij de kooi was gekomen, en dat de ballon slechts 15 meter van de grond was.

De ballonvaarder zei ter verdediging dat hij de brander moest ontsteken om in de lucht te blijven.

Plaatsen met dieren zijn gemarkeerd op kaarten die worden gebruikt door ballonvaarders, en het is waarschijnlijk dat de aanwezigheid van de papegaaien ook waren gemarkeerd, zo meldt de lokale omroep, Omroep Brabant.

“Daar ging het mis”, zegt ballonvaarder, Bram van Loosbroek, die niet bij de zaak is betrokken, “Maar dit was een incident. Ballonvaarders zijn nooit roekeloos. Het is onze taak, en we moeten ervoor zorgen dat we het kunnen blijven doen. Dat kunnen we alleen doen als we rekening houden met de aanwezigheid van dieren op de grond.”

Onder de overleden papegaaien bevonden zich een paar hyacintara’s van 40 duizend euro, en een geelnekkig amazone ter waarde van 1.250 euro. Het compensatiepakket omvat 14 duizend euro voor verkoop van eventuele jongen die de papegaaien zouden hebben gekregen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hoogste aantal coronabesmettingen in Nederland sinds April

Kuzu : Griekenland mag niet in oorlog met Turkije, met Nederlands belastinggeld!