in

Avondklok verlengd tot 15 maart : Derde coronagolf onvermijdelijk

De premier kondigt meteen vier versoepelingen aan, aan het begin van de persconferentie, zoals bronnen al hadden gemeld mag het voortgezet onderwijs en een deel mbo, weer beginnen met fysieke lessen.

Ook contactberoepen, zoals de kapper, mogen weer open en het wordt mogelijk om te winkelen op afspraak. Winkeliers mogen vanaf 3 maart twee klanten per afspraak ontvangen die zich minimaal vier uur van te voren hebben gemeld. De premier benadrukt dat een mondkapje verplicht blijft.

Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor sporten voor jongeren en jongvolwassenen.

Rutte herhaalt nogmaals dat deze versoepelingen alleen mogelijk zijn als we ons allemaal houden aan de basisregels zoals, de anderhalf meter afstand en blijven wassen van onze handen. “We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving”, aldus de premier, “Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase” zegt Rutte, die benadrukt dat een derde golf onvermijdelijk lijkt, “de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit”.

“We zijn er nog lang niet, en ook niet bijna”, aldus minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, die toevoegt dat we moeten opletten voor het ‘we zijn er bijna’-gevoel. Maar de minister is niet alleen maar negatief, “In de zomer moeten zo veel mensen gevaccineerd zijn dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt.”

De Jonge zegt dat het vaccineren al voorzichtig resultaten toont, “In het tweede kwartaal van dit jaar worden flink meer vaccins verwacht”.

Avondklok
Ook is er natuurlijk gesproken over de avondklok. Voorlopig blijft de avondklok tot 15 maart van kracht en op 8 maart komt er weer een persconferentie over een eventuele verlenging.

“Vooralsnog loopt het hele pakket af op 15 maart”, aldus Rutte die verwoord dat hij hoopt dat de avondklok daarna niet meer nodig is. Ook verzekerd de premier dat de verkiezingen gewoon door zullen gaan op 15, 16 en 17 maart, “De avondklok gaat geen roet in het eten gooien bij de verkiezingen”, aldus Rutte.

Als het nodig zou zijn dat de avondklok toch weer moet worden verlengd na 15 maart, zullen stemlokalen sluiten om 21 uur.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal coronagevallen stijgt met 19 procent

Mark Rutte : Versoepeling zijn riskant maar verantwoord