in

AstraZeneca-vaccin 95% effectief : Heel goed nieuws voor Nederland

Nieuws dat het AstraZeneca-coronavaccin voor 95 procent effectief is, is ‘heel goed nieuws voor Nederland’, schrijft het AD op maandag.

AstraZeneca-topman, Pascal Soriot, vertelde de Sunday Times in een interview dat zijn bedrijf, dat samen met Oxford University aan het project werkt, de ‘winnende formule’ voor Covid-19 heeft.

Eerdere rapporten hadden aangegeven dat het vaccin misschien voor ongeveer 70 procent effectief is om ziektes aan gevolgen van het coronavirus te voorkomen, maar Soriot zegt nu dat het net zo goed is als het vaccin van Pfizer en Biontech, dat in sommige landen al wordt gebruikt.

Nederland is groot geworden met het Oxford-vaccin en verwacht 4,5 miljoen doses in het eerste kwartaal van het jaar en nog eens 5,2 miljoen injecties in het tweede kwartaal.

De Nederlandse regering heeft ook 2,5 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld, en slechts 400 duizend van het Moderna-vaccin, dat naar verwachting binnenkort zal worden goedgekeurd.

Het Europees Geneesmiddelen commissie zal naar verwachting eind januari zijn beoordeling van het AstraZeneca-vaccin afronden.

Nederland ligt momenteel onder vuur vanwege het lange wachten met het toedienen van het Pfizer-vaccin. Meeste Europese landen zijn al begonnen met hun vaccinatieprogramma’s.

Januari

Nederland begint pas vanaf 8 januari met de vaccinatieprogramma, en dan staan het verpleeghuis- en thuiszorgpersoneel voorop. “Het Moderna-vaccin zal naar verwachting naar de bewoners van verpleeghuizen gaan”, schrijft het AD.

Nederland start later met vaccinatieprogramma omdat het IT-systeem van de GGD nog niet klaar is, de GGD nog steeds zijn formele aanbevelingen moet doen, “en zelfs de scripts voor callcentermedewerkers moeten nog geschreven worden”, aldus minister Hugo de Jonge tegen Kamerleden eerder deze maand.

In het bijzonder duurde het tot november voordat ambtenaren besloten om het plan, om lokale artsen het vaccin te laten toedienen op te geven en zich in plaats daarvan te wenden tot massale vaccinatiecentra, deels om logistieke redenen.

“Als we vanaf het begin voor grootschalige vaccinaties waren gegaan, hadden we twee weken eerder kunnen beginnen, dat zie ik ook,” vertelt een hoge gezondheidsfunctionaris, de Volkskrant in een reconstructie van de gebeurtenissen.

“Maar we wonen in Nederland en we zijn gewend dingen klein te doen. Meestal werkt dat prima. Er werd van tevoren nagedacht, maar binnen de bestaande structuren. En dat is moeilijk te verkopen nu Duitsland en België al zijn begonnen met vaccineren.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse belangen worden goed behartigd in Brexit-deal

Coronavaccinaties van start in België