in

AstraZeneca onderbreekt het Covid-19 vaccinonderzoek na vermoedelijke bijwerking

De, in het Verenigd Koninkrijk gevestigde farmaceut, zette het proces vrijwillig stop na de ontdekking van de zieke deelnemer. AstraZeneca zegt in een verklaring dat, de vaccinaties zijn onderbroken ‘om de veiligheidsdata te beoordelen’. Meer uitleg wordt er niet gegeven.

Nederland is één van vele landen die een deal hebben gesloten met AstraZeneca, om het vaccin over te kunnen nemen.

De aandelen van het Britse farmaceutische bedrijf daalden woensdag, iets meer dan 2 procent, tijdens de vroege handel in Londen. De, in New York genoteerde aandelen van de groep, vielen dinsdag in de handel buiten kantooruren nadat handelspublicatie STAT voor het eerst had gemeld dat de proef moest worden stopgezet.

AstraZeneca was op weg om één van de eerste medicijnfabrikanten te worden die resultaten leverde van een grote proef met een Covid-19 vaccin, in een race waarin veel farmaceutische bedrijven in razend tempo bewegen.

Volgens een bron van de New York Times, gaat het om de bijwerking myelitis transversa, een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. Een zeldzame aandoening, volgens de Europese databank Orphanet. Het zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt bewegen, gevoel kwijtraakt en moeite hebt urine en ontlasting op te houden.

Er kunnen meerdere redenen zijn voor zo een bijwerking, maar één daarvan is een virusinfectie. Het is niet ongebruikelijk dat klinische onderzoeken worden onderbroken. Maar in het meest onderzochte vaccinontwikkelingsproces ooit, zou elk teken van mogelijk negatieve bijwerkingen kunnen worden gezien als een vertraging op weg naar verlichting.

“De proef zou naar verwachting in november worden afgerond, maar dat was een ruime schatting. Misschien zouden we positieve uitslagen kunnen verwachten in de komende weken,” aldus analisten van Shore Capital. “Elke opschorting van het proces zal echter waarschijnlijk leiden tot vertragingen in deze tijdlijnen.”

Volgens hoogleraar immunologie Ger Rijkers, hoeven we ons nog geen zorgen te maken, “Het kan zorgelijk zijn, of het kan onschuldig zijn.”

De onderzoeken naar de mogelijke bijwerkingen van het Oxford-vaccin zijn meteen gestart en deze kunnen weer wat tijd in beslag nemen, “Als men alle andere deelnemers op dezelfde verschijnselen willen onderzoeken, dan kan het wel even duren. Als snel duidelijk is waarom deze persoon deze verschijnselen heeft dan kan het zijn dat het snel verder gaat.” aldus Rijkers.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rechter vergelijkt hijab met pet en zonnebril : Verontschuldigd vijf jaar later

Coronavaccin komt zonder verplichtingen