in

AstraZeneca geschikt voor 65-plussers en enkele prik voor recent geïnfecteerd

De Nederlandse gezondheidsraad heeft het AstraZeneca-vaccin alsnog geschikt verklaard voor gebruik voor 65-plussers en heeft een enkele prik aanbevolen voor mensen die het virus in de afgelopen zes maanden hebben gehad.

Het kabinet had de landelijke gezondheidsraad gevraagd of het AstraZeneca-vaccin ook kan worden gebruikt bij 65-plussers, na eerdere zorgen over de doeltreffendheid bij ouderen. Onderzoekers in Schotland en Engeland hebben echter geconcludeerd dat het vaccin effectief is bij 65-plussers.

Ambtenaren hopen nu dat de aanbevelingen van de gezondheidsraad en de extra vier miljoen doses van het vaccin die in het tweede kwartaal zullen worden toegediend, de vaccinatie van ouderen zullen versnellen.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zei echter op de persconferentie van maandag dat hij nog niet wist hoe hij de extra vaccins ging gebruiken.

Momenteel wordt het vaccin voornamelijk gebruikt voor 60 tot 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down, hulpverleners en mensen met neurologische aandoeningen die hun longfunctie aantasten. “Deze groepen krijgen nog steeds prioriteit”, zei de minister.

Enkele prik
“De beslissing om mensen die het virus het afgelopen half jaar hebben gehad een enkele prik te geven, is logisch”, aldus hoogleraar in immunologie, Marjolein van Egmond.

“De tweede boosterprik is een manier om het immuunsysteem weer te instrueren om tegen het virus op te treden. Maar als je het virus hebt gehad, is het immuunsysteem al in aanraking gekomen met het virus en dat betekent dat de eerste prik het overneemt als boosterprik”.

De vraag is echter hoe snel deze groep kan worden geïdentificeerd. “Dat is nog een beetje een puzzel, maar het zou de vaccinatiecampagne mogelijk kunnen versnellen”, zegt van Egmond.

In Nederland is bekend dat meer dan een miljoen mensen het coronavirus hebben gehad, maar ambtenaren denken dat het werkelijke totaal veel hoger ligt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Beursgenoteerde bedrijven schrappen meer dan 30.000 banen

Automobilisten uit landen met hoog risico moeten negatieve coronatest aantonen