in

Asscher hoopt op winst Hillary Clinton bij verkiezingen VS

Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad waar hij premier Mark Rutte verving.

Het is niet gebruikelijk dat het kabinet zich uitlaat over de uitkomst van verkiezingen in andere landen en dat was Asscher ook niet van plan. Toch kon hij het niet nalaten zijn voorkeur voor Clinton uit te spreken.

“Ik ga me nu niet bemoeien met wie daar president moet worden, maar ik hoop alleen wel dat we haar snel zullen ontmoeten”, zei de vice-premier. “Ik denk dat dat goed zou zijn.”

Asscher zei de Amerikaanse verkiezingscampagne “ademloos” gevolgd te hebben. “Daar zijn soms dingen gezegd die mij zeer tegen de borst stuitte.”

In de campagne heeft de Republikeinse kandidaat Donald Trump zich meerdere malen negatief uitgelaten over Mexicanen en moslims. Ook wordt hij door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding.

‘Schade’
Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, zei eerder op de dag dat een presidentschap van Trump “een hoop schade” zou kunnen opleveren. Hij noemt de Republikein “heel erg extreem op een aantal schalen”. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft ook een voorkeur voor de Democratische kandidate. “Clinton wil de Verenigde Staten een plek laten behouden in de wereld.”

Ook VVD-ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Melanie Schultz (Infrastructuur) hopen op Clinton. Als het gaat om internationale samenwerking ziet Van der Steur in Clinton een betere partner en Schultz vindt het “zorgerlijk” dat Trump geen bestuurlijke ervaring heeft. Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, vindt Trump “onpresidentieel”.

Peiling
Dinsdag 8 november brengen de Amerikanen hun stem uit. Clinton stond tot voor kort op een comfortabele voorsprong in de peilingen, maar dat veranderde toen de FBI vorige week bekendmaakte nieuw ontdekte e-mails van Clinton te onderzoeken. Zo moet er onder meer duidelijk worden of deze e-mails geheime informatie bevatten

De oud-minister van Buitenlandse Zaken staat in de peilingen nog wel op voorsprong, al is die wel geslonken.

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
ANP

Vicevoorzitter Van Dijk verruilt FNV voor PvdA

ANP

PvdA’er Monasch dreigt met motie van wantrouwen over Oekraïne-referendum