in

Arts voert gratis besnijdenissen uit tijdens ramadan: ‘Al vier weekenden aan het werk’

De operatie is zo gepiept, maar veel mensen kunnen het niet betalen. Daarom voert dokter Nasrât Sadeghi van de Nijmeegse kliniek Kleine Chirurgie deze maand vanwege de ramadan gratis besnijdenissen uit. En: het loopt storm met aanmeldingen.

“We hebben mensen geholpen die uit Syrië zijn gevlucht en de operatie niet kunnen betalen, maar ook een kindje met een aangeboren darmafwijking dat na veel ziekenhuisopnames eindelijk beter was”, zegt Sadeghi. Hij runt de kliniek samen met zijn zus. Sadeghi heeft een islamitische achtergrond en doet mee aan de ramadan, die tot 4 juni duurt.

Sadeghi wilde iets goeds doen tijdens de ramadan, mensen helpen die het moeilijk hebben. Normaal voert hij twee dagen in de maand besnijdenissen uit. Nu is hij al vier weekenden achter elkaar aan het werk. “We kunnen niet iedereen helpen, daarom hebben we iedereen die zich heeft aangemeld voor de actie korting gegeven.”

Niet vergoed
Een besnijdenis zonder medische noodzaak wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. “Een operatie kost tussen de 275 en 375 euro. Veel mensen denken dat alleen islamitische of joodse gezinnen bij ons komen, dat is niet zo. Ook mensen uit Afrika weten ons te vinden. Niet vanuit religieuze overweging, maar omdat een besnijdenis in bijvoorbeeld Ghana en Eritrea een culturele gewoonte is.”

Ook niet-islamitische mannen komen langs. “Die willen vaak besneden worden vanuit hygiënisch oogpunt of ze worden doorverwezen vanuit de huisarts. Urologen in het ziekenhuis hebben vaak een lange wachttijd. Laatst kwam er een vijftiger bij ons. Hij had een te nauwe voorhuid en altijd last bij plassen en bij gemeenschap. Bij hem thuis werd er niet over een besnijdenis gepraat. Nu heeft hij geen klachten meer.”

Ter discussie
Sadeghi wil besnijdenissen uit de taboesfeer halen, maar ziet op Facebook nog veel discussie. Mensen noemen het kindermishandeling en ze denken dat het gevaarlijk is. “Zo zie ik dat niet. Er is veel onwetendheid over besnijdenissen en over de operatie. Dat gebeurt met sterke verdovingscrème en daarna volgen een paar kleine prikjes en 2 à 3 kleine hechtingen. Binnen vijf, maximaal tien minuten is het gebeurd.”

Er wordt in Nederland veel over rituele besnijdenissen gediscussieerd, met als voornaamste reden dat kinderen nog niet zelf kunnen beslissen over hun voorhuid. Artsenfederatie KNMG vindt dat besnijdenissen bij minderjarigen moeten worden ontmoedigd. Zij zien het als een schending van de integriteit van het lichaam.

Illegale besnijdenissen
Sadeghi is het daar niet mee eens. “Wereldwijd zijn 1 op de 3 mannen besneden, als je het gaat verbieden, gaan mensen de zwarte markt op. Ik hoor nu al over illegale besnijdenissen bij mensen thuis door mensen die niet bekwaam zijn. Dat moet je echt niet willen.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Advocaat Haga Lyceum: inspectie vindt geen aanwijzingen voor salafisme

Onrust bij PVV na dramatische verkiezingen: ‘Verlies aan onszelf te danken’