in ,

Amsterdam komt met strenge regels : Weg met dagjestoerist, prostitutie en drugs

Amsterdam heeft in 2025 een binnenstad waar een ‘ander’ soort bezoeker en ‘Amsterdammers willen komen’, aldus nieuwe stadsplannen.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe bepaalde gebieden bijna volledig afhankelijk werden van low-budget toerisme, in verband met lawaai, overlast en verjaagd of geprijsd lokaal verkeer.

Nu, na oproepen van toerisme-deskundigen, bedrijven en lokale bewoners om de reputatie van de stad op het gebied van drugs, seks en verloren weekenden te herstellen, heeft de gemeente 88 vergaande maatregelen voorgesteld om ervoor te zorgen dat er na de crisis grote veranderingen kunnen komen.

Eva Plijter, een woordvoerster van het binnenstadsteam van de gemeente Amsterdam, vertelde DutchNews.nl dat het doel is om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor mensen om in te wonen, en om bepaalde vormen van massatoerisme te ontmoedigen.

“We onderzoeken de legale mogelijkheden om vakantieverhuur zoals Airbnb in de [hele] binnenstad te verbieden, en in dit plan wordt ook gesproken over het terugdringen van het aantal coffeeshops en prostitutieramen omdat ze aantrekkelijk zijn voor bezoekers die we minder graag terug zien,” zegt ze. “We willen De Wallen leefbaar maken.”

Volgens het plan wil de gemeente gebouwen met toeristenwinkels opkopen om ze een nieuwe bestemming te geven, onderzoeken of het mogelijk is om goedkope hotels om te bouwen naar andere functies, zoals woningen, en de openingstijden van bordeelramen en uitgaansgelegenheden beperken.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, onderzoekt momenteel of prostitutie geheel naar een ‘erotisch’ centrum elders moet worden verplaatst en of coffeeshops een bewonersregel moeten handhaven om overlast en criminaliteit te verminderen. Sommige maatregelen in het langverwachte plan worden al uitgevoerd, en sinds juli is er een verbod op Airbnb en verhuur van vakantiehuizen in drie kleinere gebieden, maar de stad doet onderzoek naar veel radicalere stappen.

Nieuwe ideeën zijn onder meer om verkoop van alcohol in winkels in gebieden met veel overlast te verbieden of te beperken, iets wat eerder dit jaar tijdens lockdowns is geprobeerd, en om weer een politiepunt te openen in de rosse buurt. Amsterdam gaat ook onderzoeken of langere openingstijden voor alcoholvrije bedrijven bepaalde wijken kunnen verbeteren en andere maatregelen kunnen nemen om zwerfafval en openbaar plassen te verminderen.

Terugwinnen Amsterdam

De plannen zijn bedoeld om tegen 2025, wanneer Amsterdam zijn 750ste verjaardag viert, weer een ‘waardevolle bezoekerseconomie’ op te bouwen. In het binnenstedelijk plan geeft Amsterdam toe, “Vóór de coronacrisis zorgden op bepaalde momenten en plekken in de binnenstad door te veel mensen en slecht gedrag voor nare situaties, en er is ook veel vakantieverhuur. In sommige delen van de binnenstad is inmiddels sprake van een economische monocultuur die Amsterdammers niet aanspreekt. De coronacrisis is nog steeds een deel van onze levens, maar heeft laten zien hoe afhankelijk en kwetsbaar de binnenstad is vanwege deze eendimensionale bezoekerseconomie.”

In plaats daarvan is het de bedoeling om het internationale imago van de stad te veranderen door reclame, meer zakelijke bezoekers en congressen te stimuleren en gebieden aan te pakken als de drijvende Bloemenmarkt, die de afgelopen jaren met ‘bloemenfraude’ verbonden is. “Het is duidelijk dat daar iets moest veranderen”, aldus Plijter. “De lokale bevolking komt al jaren niet meer op de bloemenmarkt en het is een trekpleister voor het massatoerisme, die ruimte willen we teruggeven aan Amsterdammers.”

Don Ceder, van de ChristenUnie in Amsterdam, juichte de plannen toe. “De burgemeester heeft eindelijk echt erkend dat als het gaat om de functie van de binnenstad, we een aantal strenge maatregelen nodig hebben om te voorkomen dat het een magneet is voor bepaalde bezoekers en om ervoor te zorgen dat de stad weer leefbaar wordt voor de mensen die er wonen”, zegt hij. “Deze plannen zijn een grote stap in het terugwinnen van de stad.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Salarisverhogingen in Januari : 1,5% tot 2%

Duitsland: Ouderen krijgen de eerste COVID-19 vaccins