in

Frankrijk niet een voorloper in vrijheid van meningsuiting

“De retoriek van de Franse regering over de vrijheid van meningsuiting is niet voldoende om haar eigen schaamteloze hypocrisie te verbergen”, aldus Marco Pirolini, een onderzoeker bij Amnesty International, ook voegt hij toe dat vrijheid van meningsuiting niets betekent tenzij het voor iedereen geldt.”

Pirolini beschuldigt de Franse president, Emmanuel Macron en zijn regering ervan een “lastercampagne” tegen Franse moslims te verdubbelen vanwege de moord op Samuel Paty, een leraar Frans die half oktober op brute wijze werd vermoord.

“Ze lanceerden hun eigen aanval op de vrijheid van meningsuiting”, zei Pirolini, daarbij verwijzend naar recente incidenten zoals de urenlange ondervraging door de Franse politie van vier 10-jarige kinderen op verdenking van “verontschuldiging voor terrorisme”.

Hij verwees ook naar een uitspraak van de rechtbank over twee mannen wegens “minachting” nadat ze tijdens een vreedzaam protest een beeltenis van Macron hadden verbrand, evenals naar een wetsvoorstel dat in het parlement wordt besproken dat het gebruik van afbeeldingen van wetshandhavers op sociale media strafbaar stelt.

Volgens Pirolini valt dit niet echt samen “met de krachtige verdediging van de Franse autoriteiten voor het recht om de profeet Mohammed in cartoons af te beelden.”

Hij benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting en religie van moslims meestal weinig aandacht kreeg in Frankrijk, onder het mom van Republikeins universalisme, en onderstreepte dat moslims in Frankrijk in naam van het secularisme, is verboden religieuze symbolen te dragen op scholen en in openbare publieke ruimtes.

“Frankrijk’s staat van dienst op het gebied van vrijheid van meningsuiting in andere gebieden is net zo somber. Duizenden mensen worden elk jaar veroordeeld voor ‘minachting van overheidsfunctionarissen’, een vaag omschreven misdrijf dat wetshandhavingsinstanties en gerechtelijke autoriteiten massaal hebben toegepast om vreedzame meningsverschillen het zwijgen op te leggen.” aldus Pirolini.

“In juni van dit jaar oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat de veroordelingen van 11 activisten in Frankrijk die campagne voerden voor een boycot van Israëlische producten hun vrijheid van meningsuiting schonden”

Pirolini bekritiseerde recente maatregelen van autoriteiten om organisaties te ontbinden en moskeeën te sluiten op basis van het “dubbelzinnige concept van radicalisering.” Hij beschuldigde de regering er ook van “radicalisering” te verwarren met de acties van vrome moslims.

“De campagne voor vrijheid van meningsuiting van de regering mag niet worden gebruikt om maatregelen te verdoezelen die mensen het risico op mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, brengen.” zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

SpaceX lanceert 4 astronauten de ruimte in

Geen nieuwe maatregelen verwacht