in

Amnesty : “Geen nieuwe wet maar huidige wet op verkrachting aanpassen.”

In de huidige Nederlandse wetgeving is verkrachting alleen verkrachting als er sprake is van geweld of dat er geweld voor de rechtbank kan worden bewezen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk omdat in veel gevallen, slachtoffers bevriezen en te bang zijn om zich te verzetten. Ook kan een slachtoffer gedrogeerd worden.

Amnesty gaf opdracht tot het onderzoek omdat minister van Justitie en Veligheid, Ferd Grapperhaus, een nieuwe wet wil indienen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie beter moet beschermen. Momenteel is ‘dwang’ het criterium, maar straks is iemand strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest.

Driekwart van de tweeduizend respondenten zei dat seks zonder wederzijdse toestemming maar zonder het gebruik van geweld als verkrachting zou moeten gelden, waarbij bijna alle respondenten zeiden dat het niet uitmaakt of het slachtoffer bevroor of onder invloed zou zijn.

Driekwart van de ondervraagden waren het wel eens met de minister, maar ongeveer 20 procent van de jonge mannen tussen 16 en 35 jaar is van mening dat het ontbreken van een duidelijk ‘nee’ zou gelden als een verzachtende omstandigheid.

Yara Boff Tonella van Amnesty International is geschrokken van deze uitkomst, “Wij zijn geschrokken dat er toch een groep mannen is die denkt dat er verzachtende omstandigheden kunnen zijn voor verkrachting,” zegt ze in het AD, “Het toont aan dat dit in de nieuwe wet gewoon verkrachting zou moeten heten, en net zo zwaar bestraft moeten worden.”

Amnesty wil dat Grapperhaus zijn voorstel heroverweegt, “Seks tegen iemands wil moet altijd als verkrachting worden behandeld”, vertelde Martine Goeman, directeur van het genderprogramma bij Amnesty, aan de NOS, “In plaats van van dit een nieuw misdrijf te maken, moet de huidige wet op verkrachting worden aangepast om deze op te nemen.”

Goeman zei ook dat de helft van de vrouwen die dit soort verkrachting hadden meegemaakt, dit niet bij de politie hebben gemeld, “Ze krijgen ongeloof en vragen over waarom het slachtoffer niet heeft gevochten. Dat schaadt ze voor de tweede keer.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : Het wereldwijde dodental zit op meer dan 500.000

Meer UFO’s gespot boven Nederland