in

Amerikaanse professor zegt dat we allemaal per direct moeten stoppen met douchen

James Hamblin, een 38-jarige Amerikaanse arts en professor aan de universiteit van Yale noemt douchen een belemmering van zijn productiviteit, “Was je handen,” zegt hij, “maar laat de rest van je lichaam met rust.” Hamblin vertelt hier alles over in zijn nieuwe boek, ’Schoon’.

Hamblin gebruikt al jaren geen shampoo of douchegel. De Amerikaanse professor stopte vijf jaar geleden met douchen. Hij is niet helemaal anti-water, af en toe sproeit hij water op zijn haar haar of spoelt hij zichtbaar vuil weg. Maar dit allemaal zonder shampoo, douchegel, conditioner, of bodycrème. En ook geen deodorant om nare luchtjes weg te werken, “Ons maatschappelijke tolerantieniveau is erop ­vooruitgegaan. We zijn onze ­medemens op minder criteria gaan veroordelen. Maar als iemand naar zweet ruikt of geen deodorant gebruikt, is het nog altijd oké om te roepen, ‘Iew, jij stinkt, blijf uit mijn buurt!’ Er heerst nog altijd een universele standaard rond hygiëne en die probeer ik te ­doorbreken.” aldus Hamblin.

Terwijl douchen en schoonmaak wordt gezien als een sociaal norm, heeft Hamblin een boek geschreven over zijn zeepvrij levensstijl, ‘Schoon – wat de wetenschap ons leert over huid en hygiëne’. En dit heeft hij niet alleen gedaan, maar met behulp van microbiologen, dermatologen, ceo’s van cosmetische bedrijven en een zogenaamd disgustologist, een deskundige die de rol van walging onderzoekt.

De Amerikaanse professor noemt onze hele idee van douchen, een “invloed van een ingenieus staaltje marketing”, “Lichaamshygiëne was een manier om aan te geven dat je een ‘veilig persoon’ bent, iemand die je waarschijnlijk niet zal besmetten met een of andere ziekte. Pas de laatste honderd jaar zijn we, onder invloed van een ingenieus staaltje marketing, gaan geloven dat we ons lichaam elke dag ­moeten inzepen en constant naar ‘ocean breeze’ moeten ruiken om hygiënisch te zijn.” zegt hij in het AD.

“Hygiëne omvat een breed ­spectrum: van open wonden schoonmaken tot tanden poetsen of zelfs een mondmasker dragen om virusdeeltjes tegen te houden. Maar deodorant spuiten of tanden bleken heeft niets meer te maken met hygiëne als een manier om microben in te dijken en ziektetransmissie tegen te houden. Het gaat hier om een culturele of persoonlijke voorkeur. Het is een manier om je marktwaarde en sociale klasse te benadrukken. Daar mogen we best tegenin gaan.”

En op de vraag of hij echt al vijf jaar niet meer heeft gedoucht zegt hij, “Ik zal me heel snel even afspoelen onder de douche als ik mijn haar wil opfrissen of net een rondje ben gaan lopen. Soms verwijder ik overtollige olie door mijn lichaam te schrobben met mijn handen. Mijn huid voelt goed. Niet te droog, niet te vettig. Verder poets ik mijn tanden drie keer per dag en was ik mijn handen, zeer regelmatig, zeker nu we een pandemie ­klein proberen te krijgen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Onrust in Urk : Politie heeft 10 jongeren aangehouden

Zorg wordt onbetaalbaar in Nederland