in ,

Als Erdogan salafisten omarmt, ben ik Paulus de boskabouter.

Ik las afgelopen week overal in de Nederlandse media dat Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, een grote rol speelt bij opkomst Salafisme in Nederland en had het onderwerp voor mijn nieuwe column gevonden.

Waar de Nederlandse kranten nog kopten afgelopen week over MP Erdogan dat hij de oorzaak is van opkomend salafisme in Turkije merk je daar in Turkije zelf niets van.

Zo was de hele Nederlandse Tweede Kamer al eerder ontzet over de Diyanet (de zogenaamde lange arm van Erdogan) en waren ze deze week weer ontstemd dat Erdogan salafisten zou steunen. Even voor de beeldvorming; Diyanet en salafisten vinden elkaar, (zachtjes uitgedrukt) niet zo aardig. Zij vermijden elkaars scholen, gebedshuizen enzovoort. In 2018 wilde Nederland de Turkse ambassadeur ontbieden. Geen enkel Kamerlid wist dat er toen al twee jaar geen Turkse ambassadeur in Den Haag zat.

Op de geopolitieke kaart strijdt Erdogan tegen de salafistische invloedssferen van landen als Saudi’s en Verenigde Arabische Emiraten. Het is onlogisch om te beweren dat Erdogan een ideologie verspreidt waar hij tegen ageert.

Kortom, zelfs als het klopt dat salafisme aan invloed wint in Nederland dan is verwijzen naar Erdogan als het locomotiefje erachter getuige van geen objectieve kennis van de religie, noch van de (geo)politieke ontwikkelingen. In Turkije heeft Erdogan salafisten in ‘t vizier.

In het dagelijke leven in Turkije merk je ook niets van opkomend salafisme. Als MP Erdogan salafisme zou omarmen zou je dat merken in het dagelijkse leven, het onderwijs en in de vrijheid van Godsdienst die er in Turkije is. Zo zijn de kerken, synagogen en bijbelse bedevaartplaatsen gewoon toegankelijk, word er alcohol verkocht en gedronken en zie je juist keer op keer de hoe de democratie een inhaalslag heeft gemaakt. Zo is er in Turkije nog het bindende referendum wat in Nederland is afgeschaft.

Waar je het ook heel duidelijk aan merkt zijn de jongeren. Zij komen, indien nodig, op voor hun rechten en mogen dat ook. Als ze demonstreren, wat ook in Turkije is toegestaan, wordt er niet zoals in Nederland op ze ingehakt door de politie in opdracht van de overheid.

Als Erdogan salafisten omarmt, ben ik Paulus de boskabouter.

Yvonne Brinkerink

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

NAVO-chef veroordeelt moord op Turkse burgers door de PKK

Roep om versoepeling van regels wordt luider