in

Alledaags racisme is een probleem in Duitsland

Racisme is een onderdeel geworden van het dagelijks leven in Duitsland, en om het te bestrijden is een actievere betrokkenheid van alle leden van de samenleving nodig, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, vrijdag.

Heiko Maas herinnerde de slachtoffers van extreemrechtse terreuraanslagen in de westelijke stad Hanau vorig jaar en plaatste een Tweet waarin hij iedereen opriep tot meer inspanningen om het racisme-probleem in Duitsland aan te pakken.

“Fatih, Ferhat, Gokhan, Hamza, Kaloyan, Mercedes, Nesar, Sedat en Vili. Negen namen. Negen mensen. Ze zijn een jaar geleden in Hanau uit het leven gerukt. Omdat racisme een onderdeel is geworden van het dagelijks leven in onze provincie. Omdat racisme levens vernietigt. Omdat racisme dodelijk is,” schrijft hij.

De slachtoffers met een immigrantenachtergrond werden vermoord door een Duitse, extremist die op 19 februari 2020 twee cafés in Hanau aanviel.

Maas zei dat deze aanval niet als een verrassing kwam, aangezien het land de afgelopen jaren getuige is geweest van toenemend racisme en xenofobie, aangewakkerd door de propaganda van neonazi’s en de extreemrechtse ‘Alternative for Germany’ partij.

“Er zijn meer dan 33 duizend rechtsextremisten in Duitsland, van wie 13 duizend bereid zijn geweld te gebruiken, en deze trend neemt toe”, zei hij, verwijzend naar het laatste rapport van de BfV, de binnenlandse inlichtingendienst van het land.

Maas zei ook dat veel immigranten nog steeds worden geconfronteerd met discriminatie in het dagelijks leven, op het werk, op scholen of in verband met openbare instellingen en autoriteiten.

De sociaal-democratische politicus onderstreepte de vastberadenheid van de regering om alle vormen van discriminatie, racisme en rechtsextremisme te bestrijden met een reeks concrete maatregelen.

“Laten we structureel racisme uitzoeken en uit ons midden bannen! Het onderzoek naar extremisme, antisemitisme en racisme bij de politie dat door de federale regering is aangenomen, is hier op zijn best slechts een eerste stap”, aldus Maas.

Sinds 1989 zijn in Duitsland minstens 184 mensen vermoord door extreemrechtse extremisten en neonazistische groeperingen, waarbij meer dan 50 slachtoffers leden van de Turkse gemeenschap waren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het Coronavirus treft internationale gemeenschap: Banen en inkomen worden bedreigd

Rechtbank : Stemmen per post beperken tot 70-plussers