in

Alle 17-jarige meisjes krijgen dienstplichtbrief

De actieve militaire dienst werd in 1997 afgeschaft, maar een, in 2018 overeengekomen wetswijziging, betekent dat ook meisjes nu een brief krijgen in het jaar dat ze 17 worden, waarin staat dat ze zijn opgenomen in het register van militaire dienst.

Ze kunnen op elk moment worden opgeroepen als Nederland, voor hun 45e, oorlog voert met een ander land.

De brief zal meisjes ook informeren over de mogelijkheid van een carrière in het leger. Ondanks een aantal campagnes, vormen vrouwen slechts 10 procent van het militair personeel. “Het neemt iets toe, maar het is erg moeilijk om vrouwen te vinden die een baan in het leger willen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie, tegen omroep nrs.

Sinds de opheffing van de militaire dienst in 1997 is er in Nederland nog nooit een situatie geweest waarin het reserveleger in actie moest komen.

“Maar we weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren en als de veiligheid van het land in het geding is, kan het nodig zijn dat alle jongens en meisjes worden opgeroepen”, aldus minister van Defensie, Ank Bijleveld in een bericht aan de meisjes.

Het is niet bekend wat prinses Amalia, die in december 17 wordt, met haar brief gaat doen, “We kunnen op dit moment niet zeggen wat prinses Amalia zal beslissen over de manier waarop ze in het leger zal worden geïntroduceerd.” aldus de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst).

Prinses Amalia is de eerste vrouwelijke troonopvolger die een oproepbrief ontvangt. Haar vader, koning Willem-Alexander, koos voor de marine, waar hij tot officier werd opgeleid en meermaals deel uitmaakte van een fregatbemanning. Vrouwelijke royals hebben nooit een militaire functie gehad en de Nederlandse staatshoofden hebben volgens de grondwet niet de functie van opperbevelhebber.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronamaatregelen zullen strenger worden gehandhaafd

Zakenreisburea BCD schrapt 3000 banen